Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Förebyggande av nosokomiala urinvägsinfektioner vid kateterbehandling

Lennartsson, Helena (1998)
Department of Health Sciences
Abstract
Urinvägsinfektioner orsakade av kateter á demuere är den vanligast förekommande nosokomiala infektionstypen. Dessa infektioner kan ge upphov till allvarliga komplikationer i form av sjukdom och ökad dödlighet. Syftet med studien var att belysa hur nosokomiala urinvägsinfektioner orsakade av kvarsittande urinvägs-katetrar kan förebyggas. En litteraturstudie utfördes där underlaget utgjordes av tolv vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att det fanns flera orsaksfaktorer i miljön runt patienten som bidrog till infektioner. Kompetens liksom information och utbildning av personal och patienter var ofta bristfällig. Antibakteriella metoder minskade bakterieförekomsten och försenade bakteriell kontaminering av urinblåsan. Slutligen... (More)
Urinvägsinfektioner orsakade av kateter á demuere är den vanligast förekommande nosokomiala infektionstypen. Dessa infektioner kan ge upphov till allvarliga komplikationer i form av sjukdom och ökad dödlighet. Syftet med studien var att belysa hur nosokomiala urinvägsinfektioner orsakade av kvarsittande urinvägs-katetrar kan förebyggas. En litteraturstudie utfördes där underlaget utgjordes av tolv vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att det fanns flera orsaksfaktorer i miljön runt patienten som bidrog till infektioner. Kompetens liksom information och utbildning av personal och patienter var ofta bristfällig. Antibakteriella metoder minskade bakterieförekomsten och försenade bakteriell kontaminering av urinblåsan. Slutligen konstaterades det att med ökad medvetenhet och kunskap fanns möjlighet att i framtiden förebygga infektioner med ännu effektivare metoder t.ex. antibakteriella yt-behandlingar. Det primära i förebyggandet var dock att personalen handlade aseptiskt samt var medveten om de komplikationer ett felaktigt förfarande innebar. Ytterligare forskning som bl.a. belyser antibakteriella medels för och nackdelar bör utföras. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lennartsson, Helena
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
urinvägsinfektion, nosokomial, kateter, förebygga, antibakteriell
language
Swedish
id
2525235
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525235,
  abstract     = {{Urinvägsinfektioner orsakade av kateter á demuere är den vanligast förekommande nosokomiala infektionstypen. Dessa infektioner kan ge upphov till allvarliga komplikationer i form av sjukdom och ökad dödlighet. Syftet med studien var att belysa hur nosokomiala urinvägsinfektioner orsakade av kvarsittande urinvägs-katetrar kan förebyggas. En litteraturstudie utfördes där underlaget utgjordes av tolv vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att det fanns flera orsaksfaktorer i miljön runt patienten som bidrog till infektioner. Kompetens liksom information och utbildning av personal och patienter var ofta bristfällig. Antibakteriella metoder minskade bakterieförekomsten och försenade bakteriell kontaminering av urinblåsan. Slutligen konstaterades det att med ökad medvetenhet och kunskap fanns möjlighet att i framtiden förebygga infektioner med ännu effektivare metoder t.ex. antibakteriella yt-behandlingar. Det primära i förebyggandet var dock att personalen handlade aseptiskt samt var medveten om de komplikationer ett felaktigt förfarande innebar. Ytterligare forskning som bl.a. belyser antibakteriella medels för och nackdelar bör utföras.}},
  author       = {{Lennartsson, Helena}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Förebyggande av nosokomiala urinvägsinfektioner vid kateterbehandling}},
  year         = {{1998}},
}