Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Diabetes typ 2 och motion

Lindström, Annika and Offerlind, Susanne (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med studien var att belysa förhållandet mellan kunskaper och attityder angående egenvård och förverkligat levnadssätt vad gällde motion hos personer med diabetes typ 2. Ytterligare ett syftevar sjuksköterskans förhållningssätt till hälsoundervisningen speciellt vad gällde motion till personer med diabetes typ 2. Metoden var litteraturstudie baserat på vetenskapliga artiklar.Resultatet visade att personernas kunskaper om och attityder tillmotion var av betydelse om de motionerade eller inte. Undervisning inriktad på beteendeförändring visade goda resultat. Personer med diabetes typ 2 borde medverka vid planering, genomförande och målsättning av undervisningen. Det var även viktigt att sjuksköterskan i hälsoundervisningen tog hänsyn... (More)
Syftet med studien var att belysa förhållandet mellan kunskaper och attityder angående egenvård och förverkligat levnadssätt vad gällde motion hos personer med diabetes typ 2. Ytterligare ett syftevar sjuksköterskans förhållningssätt till hälsoundervisningen speciellt vad gällde motion till personer med diabetes typ 2. Metoden var litteraturstudie baserat på vetenskapliga artiklar.Resultatet visade att personernas kunskaper om och attityder tillmotion var av betydelse om de motionerade eller inte. Undervisning inriktad på beteendeförändring visade goda resultat. Personer med diabetes typ 2 borde medverka vid planering, genomförande och målsättning av undervisningen. Det var även viktigt att sjuksköterskan i hälsoundervisningen tog hänsyn till personernas tidigare kunskaper om egenvård vid diabetes och utvecklade dessa. En slutsats av studienvar att sjuksköterskan som undervisar personer med diabetes typ 2om egenvård måste ta hänsyn till förhållandet mellan kunskaper och attityder. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindström, Annika and Offerlind, Susanne
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie kring kunskaper, attityder och förverkligat levnadssätt vad gäller motion hos personer med diabetes typ 2.
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
attityder, diabetes typ 2, förverkligat levnadssätt, kunskaper, motion, undervisning
language
Swedish
id
2525249
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525249,
  abstract     = {{Syftet med studien var att belysa förhållandet mellan kunskaper och attityder angående egenvård och förverkligat levnadssätt vad gällde motion hos personer med diabetes typ 2. Ytterligare ett syftevar sjuksköterskans förhållningssätt till hälsoundervisningen speciellt vad gällde motion till personer med diabetes typ 2. Metoden var litteraturstudie baserat på vetenskapliga artiklar.Resultatet visade att personernas kunskaper om och attityder tillmotion var av betydelse om de motionerade eller inte. Undervisning inriktad på beteendeförändring visade goda resultat. Personer med diabetes typ 2 borde medverka vid planering, genomförande och målsättning av undervisningen. Det var även viktigt att sjuksköterskan i hälsoundervisningen tog hänsyn till personernas tidigare kunskaper om egenvård vid diabetes och utvecklade dessa. En slutsats av studienvar att sjuksköterskan som undervisar personer med diabetes typ 2om egenvård måste ta hänsyn till förhållandet mellan kunskaper och attityder.}},
  author       = {{Lindström, Annika and Offerlind, Susanne}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Diabetes typ 2 och motion}},
  year         = {{1999}},
}