Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Utvärdering av epiduralanestesi på helsingborgs lasarett

Andersson, Tilla and Kuylenstierna, Susanne (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Smärta som inte behandlas påverkar individen både fysiskt och psykiskt vilket kan leda till ökad risk för komplikationer, fördröjdmobilisering och förlängd vårdtid. Studiens syfte var att undersöka patienters upplevelser av smärtlindring via epiduralkateter och om de fått komplikationer relaterat till metoden. En kvantitativ studie genomfördes med frågeformulär. Undersökningsgruppen bestod av 114 patienter från Helsingborgs lasarett som erhållit epiduralanestesi. Av datamaterialet framkom följande variabler:Komplikationer under sjukhusvistelsen, komplikationer efter sjukhusvistelsen, könsskillnader och åldersskillnader. Avresultatet framkom att epiduralanestesi är en effektiv smärtlindringsmetod där 85 procent av patienterna upplevde... (More)
Smärta som inte behandlas påverkar individen både fysiskt och psykiskt vilket kan leda till ökad risk för komplikationer, fördröjdmobilisering och förlängd vårdtid. Studiens syfte var att undersöka patienters upplevelser av smärtlindring via epiduralkateter och om de fått komplikationer relaterat till metoden. En kvantitativ studie genomfördes med frågeformulär. Undersökningsgruppen bestod av 114 patienter från Helsingborgs lasarett som erhållit epiduralanestesi. Av datamaterialet framkom följande variabler:Komplikationer under sjukhusvistelsen, komplikationer efter sjukhusvistelsen, könsskillnader och åldersskillnader. Avresultatet framkom att epiduralanestesi är en effektiv smärtlindringsmetod där 85 procent av patienterna upplevde smärtlindringen bra och att en bra information gav färrekomplikationer. Det framkom inte några skillnader mellan män och kvinnor och deras upplevelser av information, smärtlindring och komplikationer. Yngre patienter upplevde sämre postoperativsmärtlindring samt fler komplikationer under sjukhusvistelsen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Tilla and Kuylenstierna, Susanne
supervisor
organization
alternative title
En kvantitativ studie
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
epiduralanestesi, postoperativ smärtlindring, komplikationer
language
Swedish
id
2525262
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525262,
  abstract     = {{Smärta som inte behandlas påverkar individen både fysiskt och psykiskt vilket kan leda till ökad risk för komplikationer, fördröjdmobilisering och förlängd vårdtid. Studiens syfte var att undersöka patienters upplevelser av smärtlindring via epiduralkateter och om de fått komplikationer relaterat till metoden. En kvantitativ studie genomfördes med frågeformulär. Undersökningsgruppen bestod av 114 patienter från Helsingborgs lasarett som erhållit epiduralanestesi. Av datamaterialet framkom följande variabler:Komplikationer under sjukhusvistelsen, komplikationer efter sjukhusvistelsen, könsskillnader och åldersskillnader. Avresultatet framkom att epiduralanestesi är en effektiv smärtlindringsmetod där 85 procent av patienterna upplevde smärtlindringen bra och att en bra information gav färrekomplikationer. Det framkom inte några skillnader mellan män och kvinnor och deras upplevelser av information, smärtlindring och komplikationer. Yngre patienter upplevde sämre postoperativsmärtlindring samt fler komplikationer under sjukhusvistelsen.}},
  author       = {{Andersson, Tilla and Kuylenstierna, Susanne}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Utvärdering av epiduralanestesi på helsingborgs lasarett}},
  year         = {{1999}},
}