Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Humor i omvårdnaden ger mer än glädje

Ohlson, Ulla (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet var att undersöka vilka attityder sjuksköterskor och patienter har till humor i omvårdnaden, om humor kan påverka kommunikationen mellan sjuksköterskor och patienter samt om den kan ha några positiva effekter vid behandling av patienter inom omvårdnaden. Resultaten av en litteraturstudie visade att både sjuksköterskor och patienter hade en positiv attityd till humor och att den spelade en viktig roll för att hjälpa sjuksköterskor att klara av svåra situationer och svårt sjuka patienter, skapade en känsla av samhörighet och kunde användas för att förbättra kommunikationen mellan sjuksköterskor och patienter. Humor gav en minskad spänning och oro hos patienten och i en del fall även lindring av smärta och obehag. Användandet av humor... (More)
Syftet var att undersöka vilka attityder sjuksköterskor och patienter har till humor i omvårdnaden, om humor kan påverka kommunikationen mellan sjuksköterskor och patienter samt om den kan ha några positiva effekter vid behandling av patienter inom omvårdnaden. Resultaten av en litteraturstudie visade att både sjuksköterskor och patienter hade en positiv attityd till humor och att den spelade en viktig roll för att hjälpa sjuksköterskor att klara av svåra situationer och svårt sjuka patienter, skapade en känsla av samhörighet och kunde användas för att förbättra kommunikationen mellan sjuksköterskor och patienter. Humor gav en minskad spänning och oro hos patienten och i en del fall även lindring av smärta och obehag. Användandet av humor i omvårdnaden kan förbättra behandlingens effekt men kräver mognad och omsorg hos sjuksköterskor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ohlson, Ulla
supervisor
organization
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
effekter, humor, kommunikation, omvårdnad
language
Swedish
id
2525271
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525271,
  abstract     = {{Syftet var att undersöka vilka attityder sjuksköterskor och patienter har till humor i omvårdnaden, om humor kan påverka kommunikationen mellan sjuksköterskor och patienter samt om den kan ha några positiva effekter vid behandling av patienter inom omvårdnaden. Resultaten av en litteraturstudie visade att både sjuksköterskor och patienter hade en positiv attityd till humor och att den spelade en viktig roll för att hjälpa sjuksköterskor att klara av svåra situationer och svårt sjuka patienter, skapade en känsla av samhörighet och kunde användas för att förbättra kommunikationen mellan sjuksköterskor och patienter. Humor gav en minskad spänning och oro hos patienten och i en del fall även lindring av smärta och obehag. Användandet av humor i omvårdnaden kan förbättra behandlingens effekt men kräver mognad och omsorg hos sjuksköterskor.}},
  author       = {{Ohlson, Ulla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Humor i omvårdnaden ger mer än glädje}},
  year         = {{1999}},
}