Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Öronakupunktur vid behandling av alkohol-och drogberoende

Fredestad, Maria and Svensson, Alicja (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med studien var att undersöka om öronakupunktur vid alkohol- och drogmissbruk kan vara ett komplement till nuvarande behandlingar eller en alternativ behandlingsform för att lindra drog- och/eller alkoholberoende. Metoden var litteraturstudie med analys av åtta vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom att öronakupunktur skapar avslappning och ger en känsla av välbefinnande och minskar ångest. Patienterna som behandlats med öronakupunktur stannade kvar längre i behandlingsprogrammet än i kontrollgruppen. Begäret efter droger minskade, speciellt tydligt var detta vid alkoholmissbruk. Det ansågs viktigt att stödja patienterna psykosocialt även vid denna typ av behandling. Behandlingen visade negligerbara biverkningar. I... (More)
Syftet med studien var att undersöka om öronakupunktur vid alkohol- och drogmissbruk kan vara ett komplement till nuvarande behandlingar eller en alternativ behandlingsform för att lindra drog- och/eller alkoholberoende. Metoden var litteraturstudie med analys av åtta vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom att öronakupunktur skapar avslappning och ger en känsla av välbefinnande och minskar ångest. Patienterna som behandlats med öronakupunktur stannade kvar längre i behandlingsprogrammet än i kontrollgruppen. Begäret efter droger minskade, speciellt tydligt var detta vid alkoholmissbruk. Det ansågs viktigt att stödja patienterna psykosocialt även vid denna typ av behandling. Behandlingen visade negligerbara biverkningar. I artiklarna framkommer en ospecifik positiv verkan av placeboterapi. Heroinister som använde heroin fler än tre gånger per dag fick inte hjälp av akupunktur. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Fredestad, Maria and Svensson, Alicja
supervisor
organization
alternative title
Litteraturstudie.
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
alkoholberoende, drogberoende och öronakupunktur
language
Swedish
id
2525275
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525275,
  abstract     = {{Syftet med studien var att undersöka om öronakupunktur vid alkohol- och drogmissbruk kan vara ett komplement till nuvarande behandlingar eller en alternativ behandlingsform för att  lindra  drog- och/eller alkoholberoende. Metoden var litteraturstudie  med  analys av åtta   vetenskapliga artiklar.  I resultatet framkom att öronakupunktur skapar avslappning och ger en känsla av välbefinnande och minskar ångest.  Patienterna som behandlats med öronakupunktur stannade kvar längre i behandlingsprogrammet än i kontrollgruppen. Begäret efter droger minskade, speciellt tydligt var detta vid alkoholmissbruk. Det ansågs  viktigt att stödja patienterna psykosocialt även vid denna typ av behandling. Behandlingen visade negligerbara biverkningar. I artiklarna framkommer en ospecifik positiv  verkan av placeboterapi. Heroinister som använde heroin fler än tre gånger per dag fick inte  hjälp av  akupunktur.}},
  author       = {{Fredestad, Maria and Svensson, Alicja}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Öronakupunktur vid behandling av alkohol-och drogberoende}},
  year         = {{1999}},
}