Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Mekonium aspiration - riskfaktorer samt för - och nackdelar med rensugning av barnets luftvägar

Bergström, Marina (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Mekoniumfärgat fostervatten (MSAF) förekommer i cirka tio procent av alla förlossningar med risk för uppkomst av mekonium aspiration syndrom (MAS). På grund av ökad morbiditet och mortalitet som associeras med MAS är förebyggande åtgärder av största vikt. Syftet med litteraturstudien var att finna fakta i hurvida rensugning av barnets luftvägar bör utföras vid förekomst av MSAF under en förlossning. Sex vetenskapliga artiklar har analyserats. Resultatet visade att MAS inte kan förebyggas helt dock kan frekvens och svårighetsgraden reduceras. Tidpunkten för när rensugning skall ske visade sig vara utan betydelse. Vissa skador kan relateras till trakealsugning och via selektiv intervention kan dessa reduceras utan ökad incidens av MAS. Barn... (More)
Mekoniumfärgat fostervatten (MSAF) förekommer i cirka tio procent av alla förlossningar med risk för uppkomst av mekonium aspiration syndrom (MAS). På grund av ökad morbiditet och mortalitet som associeras med MAS är förebyggande åtgärder av största vikt. Syftet med litteraturstudien var att finna fakta i hurvida rensugning av barnets luftvägar bör utföras vid förekomst av MSAF under en förlossning. Sex vetenskapliga artiklar har analyserats. Resultatet visade att MAS inte kan förebyggas helt dock kan frekvens och svårighetsgraden reduceras. Tidpunkten för när rensugning skall ske visade sig vara utan betydelse. Vissa skador kan relateras till trakealsugning och via selektiv intervention kan dessa reduceras utan ökad incidens av MAS. Barn som utvecklar MAS har ofta visat tecken på prenatal och/eller fetal distress. Troligtvis kan de barn som är vigöra vid födelsen och inte visat tecken på fetal distress lämnas i fred, dock bör alltid oronasopharyngeal DeLee sugning utföras. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bergström, Marina
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
mekoniumfärgat fostervatten, rensugning av luftvägarna, mekonium aspirations syndrom, prevention, riskfaktorer
language
Swedish
id
2525293
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525293,
  abstract     = {{Mekoniumfärgat fostervatten (MSAF) förekommer i cirka tio procent av alla förlossningar med risk för uppkomst av mekonium aspiration syndrom (MAS). På grund av ökad morbiditet och mortalitet som associeras med MAS är förebyggande åtgärder av största vikt. Syftet med litteraturstudien var att finna fakta i hurvida rensugning av barnets luftvägar bör utföras vid förekomst av MSAF under en förlossning. Sex vetenskapliga artiklar har analyserats. Resultatet visade att MAS inte kan förebyggas helt dock kan frekvens och svårighetsgraden reduceras. Tidpunkten för när rensugning skall ske visade sig vara utan betydelse. Vissa skador kan relateras till trakealsugning och via selektiv intervention kan dessa reduceras utan ökad incidens av MAS. Barn som utvecklar MAS har ofta visat tecken på prenatal och/eller fetal distress. Troligtvis kan de barn som är vigöra vid födelsen och inte visat tecken på fetal distress lämnas i fred, dock bör alltid oronasopharyngeal DeLee sugning utföras.}},
  author       = {{Bergström, Marina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Mekonium aspiration - riskfaktorer samt för - och nackdelar med rensugning av barnets luftvägar}},
  year         = {{1999}},
}