Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Alternativmedicin

Lindberg, Kerstin (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet var att undersöka i vilken omfattning alternativmedicin förekommer, vilka hälsoproblem som vanligen behandlas samt varför människor väljer alternativmedicin. Metoden var litteratur- studie. Resultatet visade att alternativmedicin förekom i stor omfattning och ökade. De vanligaste hälsoproblemen som behandlades var kronisk smärta ofta ryggproblem, ångest, och depression. Det som främst utmärkte de som använde alternativmedicin var högre inkomst och utbildning och generellt sett mindre tillit till konventionell vård och dess förmåga att bota hälsoproblem. De som använde alternativmedicin karaktäriserade sig själva som okonventionella och culture creatives eller new agers och hade oftare en holistisk inställning till hälsa. Slutsatsen... (More)
Syftet var att undersöka i vilken omfattning alternativmedicin förekommer, vilka hälsoproblem som vanligen behandlas samt varför människor väljer alternativmedicin. Metoden var litteratur- studie. Resultatet visade att alternativmedicin förekom i stor omfattning och ökade. De vanligaste hälsoproblemen som behandlades var kronisk smärta ofta ryggproblem, ångest, och depression. Det som främst utmärkte de som använde alternativmedicin var högre inkomst och utbildning och generellt sett mindre tillit till konventionell vård och dess förmåga att bota hälsoproblem. De som använde alternativmedicin karaktäriserade sig själva som okonventionella och culture creatives eller new agers och hade oftare en holistisk inställning till hälsa. Slutsatsen är att den stora och ökande omfattningen av alternativmedicin visar på hälsoproblem främst av psykosocial och psykosomatisk karaktär och att de som söker alternativmedicin gör det mer på grund av en annan syn på hälsa än direkt missnöje med sina kontakter med sjukvården. Många använde alternativmedicin i förebyggande och hälsofrämjande syfte och majoriteten använde alternativmedicin samtidigt med konventionell vård. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindberg, Kerstin
supervisor
organization
alternative title
Omfattning, hälsoproblem, orsaker.
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Alternativmedicin, folkmedicin, okonventionell medicin, traditionell medicin.
language
Swedish
id
2525302
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525302,
  abstract     = {{Syftet var att undersöka i vilken omfattning alternativmedicin förekommer, vilka hälsoproblem som vanligen behandlas samt varför människor väljer alternativmedicin. Metoden var litteratur- studie. Resultatet visade att alternativmedicin förekom i stor omfattning och ökade. De vanligaste hälsoproblemen som behandlades var kronisk smärta ofta ryggproblem, ångest, och depression. Det som främst utmärkte de som använde alternativmedicin var högre inkomst och utbildning och generellt sett mindre tillit till konventionell vård och dess förmåga att bota hälsoproblem. De som använde alternativmedicin karaktäriserade sig själva som okonventionella och culture creatives eller new agers och hade oftare en holistisk inställning till hälsa. Slutsatsen är att den stora och ökande omfattningen av alternativmedicin visar på hälsoproblem främst av psykosocial och psykosomatisk karaktär och att de som söker alternativmedicin gör det mer på grund av en annan syn på hälsa än  direkt missnöje med sina kontakter med sjukvården. Många använde alternativmedicin i förebyggande och hälsofrämjande syfte och majoriteten använde alternativmedicin samtidigt med konventionell vård.}},
  author       = {{Lindberg, Kerstin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Alternativmedicin}},
  year         = {{1999}},
}