Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Postpartum : identifiering, riskfaktorer och symtom

Borgström, Andrea and Lindskog, Ann-Theresé (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Postpartum depression innebär utveckling av en depression i anslutning till graviditeten, förlossningen och puerperiet. Ungefär 10% av alla kvinnor drabbas. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att undersöka hur barnmorskan tidigt kan identifiera de kvinnor som löper risk att utveckla en postpartum depression, samt ta reda på om det finns tydliga riskfaktorer och symtom på postpartum depression. Resultatet visade att screening för tidiga tecken på postpartum depression leder till identifiering av kvinnor som ligger i riskzon att utveckla en depression. Rutinmässigt användande av screeningmetoder i kombination med prevention och interventions strategier kan reducera postpartum depressioner. Av de kvinnor som utvecklar en postpartum... (More)
Postpartum depression innebär utveckling av en depression i anslutning till graviditeten, förlossningen och puerperiet. Ungefär 10% av alla kvinnor drabbas. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att undersöka hur barnmorskan tidigt kan identifiera de kvinnor som löper risk att utveckla en postpartum depression, samt ta reda på om det finns tydliga riskfaktorer och symtom på postpartum depression. Resultatet visade att screening för tidiga tecken på postpartum depression leder till identifiering av kvinnor som ligger i riskzon att utveckla en depression. Rutinmässigt användande av screeningmetoder i kombination med prevention och interventions strategier kan reducera postpartum depressioner. Av de kvinnor som utvecklar en postpartum depression hade 50% en anamnes på depressioner tidigare i livet. Ensamstående kvinnor med mer än ett barn samt i övrigt stressande livshändelser är sociodemografiska faktorer som ökar risken för postpartum depression. Genom teoretisk och praktisk utbildning i riskfaktorer och symtom på postpartum depression ökar möjligheterna till tidig identifiering av kvinnor med risk att utveckla en postpartum depression. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Borgström, Andrea and Lindskog, Ann-Theresé
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
postpartum depression, prevention, riskfaktorer, screeningmetoder
language
Swedish
id
2525315
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525315,
  abstract     = {{Postpartum depression innebär utveckling av en depression i anslutning till graviditeten, förlossningen och puerperiet. Ungefär 10% av alla kvinnor drabbas. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att undersöka hur barnmorskan tidigt kan identifiera de kvinnor som löper risk att utveckla en postpartum depression, samt ta reda på om det finns tydliga riskfaktorer och symtom på postpartum depression. Resultatet visade att screening för tidiga tecken på postpartum depression leder till identifiering av  kvinnor som ligger i riskzon att utveckla en depression. Rutinmässigt användande av screeningmetoder i kombination med prevention och interventions strategier kan reducera postpartum depressioner. Av de kvinnor som utvecklar en postpartum depression hade 50% en anamnes på depressioner tidigare i livet. Ensamstående kvinnor med mer än ett barn samt i övrigt stressande livshändelser är sociodemografiska faktorer som ökar risken för postpartum depression. Genom teoretisk och praktisk utbildning i riskfaktorer och symtom på postpartum depression ökar möjligheterna till tidig identifiering av kvinnor med risk att utveckla en postpartum depression.}},
  author       = {{Borgström, Andrea and Lindskog, Ann-Theresé}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Postpartum : identifiering, riskfaktorer och symtom}},
  year         = {{1999}},
}