Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Smärtlindring i hemmiljö

Wärneryd, Kristina (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet var att undersöka hur patienter med långvarig smärta kan ges en tillfredsställande smärtlindring i hemmiljö. Metoden var litteraturstudie som bygger på fem vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att livet med en långvarig smärta i huvudsak har negativa konsekvenser för både patient och hans/hennes familj. Även bland äldre patienter, över 65 år, hade smärta mest negativa effekter men relationer och social samvaro påverkades inte alls negativt i samma utsträckning som för yngre patienter. Resultatet visade också att det är en svår uppgift för sjukvården att ge en god smärtlindring till patienter i sin hemmiljö. Trots detta blev slutsatsen att genom att bygga upp ett förtroende mellan patient och vårdpersonal, där vården bygger på... (More)
Syftet var att undersöka hur patienter med långvarig smärta kan ges en tillfredsställande smärtlindring i hemmiljö. Metoden var litteraturstudie som bygger på fem vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att livet med en långvarig smärta i huvudsak har negativa konsekvenser för både patient och hans/hennes familj. Även bland äldre patienter, över 65 år, hade smärta mest negativa effekter men relationer och social samvaro påverkades inte alls negativt i samma utsträckning som för yngre patienter. Resultatet visade också att det är en svår uppgift för sjukvården att ge en god smärtlindring till patienter i sin hemmiljö. Trots detta blev slutsatsen att genom att bygga upp ett förtroende mellan patient och vårdpersonal, där vården bygger på omtanke om den enskilde patienten, kan sjukvården ge den goda omvårdnad som leder till en tillfredsställande smärtlindring och en god omvårdnad för både patient och anhöriga. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Wärneryd, Kristina
supervisor
organization
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
hemsjukvård, livskvalitet, relationer, smärtlindring, smärtupplevelse
language
Swedish
id
2525320
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525320,
  abstract     = {{Syftet var att undersöka hur patienter med långvarig smärta kan ges en tillfredsställande smärtlindring i hemmiljö. Metoden var litteraturstudie som bygger på fem vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att livet med en långvarig smärta i huvudsak har negativa konsekvenser för både patient och hans/hennes familj. Även bland äldre patienter, över 65 år, hade smärta mest negativa effekter men relationer och social samvaro påverkades inte alls negativt i samma utsträckning som för yngre patienter. Resultatet visade också att det är en svår uppgift för sjukvården att ge en god smärtlindring till patienter i sin hemmiljö. Trots detta blev slutsatsen att genom att bygga upp ett förtroende mellan patient och vårdpersonal, där vården bygger på omtanke om den enskilde patienten, kan sjukvården ge den goda omvårdnad som leder till en tillfredsställande smärtlindring och en god omvårdnad för både patient och anhöriga.}},
  author       = {{Wärneryd, Kristina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Smärtlindring i hemmiljö}},
  year         = {{1999}},
}