Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans inställning till erfarenhet av och kunskap om alternativa vårdformer

Andréson, Lisbet and Franciskovic, Margareta (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Studiens syfte var att beskriva sjuksköterskors inställning till, erfarenhet av och kunskap om alternativa vårdformer samt kunskap om deras möjlighet att utöva alternativa vårdformer som legitimerad sjuksköterska. Studien är en deskriptiv studie. Datainsamlingen skedde med hjälp av intervjuer med sammanlagt tio sjuksköterskor, fem på reumatologisk och fem på onkologisk avdelning. Resultatet visade på en positiv inställning till alternativa vårdformer hos en övervägande del av respondenterna inte minst ur omvårdnadssynpunkt. Alla de intervjuade sjuksköterskorna hade någon erfarenhet av alternativa vårdformer, vilket de erhållit genom patientkontakter eller genom att de själva prövat någon alternativ vårdform. Sjuksköterskorna hade... (More)
Studiens syfte var att beskriva sjuksköterskors inställning till, erfarenhet av och kunskap om alternativa vårdformer samt kunskap om deras möjlighet att utöva alternativa vårdformer som legitimerad sjuksköterska. Studien är en deskriptiv studie. Datainsamlingen skedde med hjälp av intervjuer med sammanlagt tio sjuksköterskor, fem på reumatologisk och fem på onkologisk avdelning. Resultatet visade på en positiv inställning till alternativa vårdformer hos en övervägande del av respondenterna inte minst ur omvårdnadssynpunkt. Alla de intervjuade sjuksköterskorna hade någon erfarenhet av alternativa vårdformer, vilket de erhållit genom patientkontakter eller genom att de själva prövat någon alternativ vårdform. Sjuksköterskorna hade varierande kunskap om alternativa vårdformer. Respondenterna var medvetna om att de inte fick utöva någon alternativ vårdform som legitimerad sjuksköterska och hälften kände till att det fanns en speciell kvacksalverilag. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andréson, Lisbet and Franciskovic, Margareta
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
alternativa vårdformer, sjuksköterskor, inställning, erfarenhet, kunskap
language
Swedish
id
2525350
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525350,
  abstract     = {{Studiens syfte var att beskriva sjuksköterskors inställning till, erfarenhet av och kunskap om alternativa vårdformer samt kunskap om deras möjlighet att utöva alternativa vårdformer som legitimerad sjuksköterska. Studien är en deskriptiv studie. Datainsamlingen skedde med hjälp av intervjuer med sammanlagt tio sjuksköterskor, fem på reumatologisk och fem på onkologisk avdelning. Resultatet visade på en positiv inställning till alternativa vårdformer hos en övervägande del av respondenterna inte minst ur omvårdnadssynpunkt. Alla de intervjuade sjuksköterskorna hade någon erfarenhet av alternativa vårdformer, vilket de erhållit genom patientkontakter eller genom att de själva prövat någon alternativ vårdform. Sjuksköterskorna hade varierande kunskap om alternativa vårdformer. Respondenterna var medvetna om att de inte fick utöva någon alternativ vårdform som legitimerad sjuksköterska och hälften kände till att det fanns en speciell kvacksalverilag.}},
  author       = {{Andréson, Lisbet and Franciskovic, Margareta}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans inställning till erfarenhet av och kunskap om alternativa vårdformer}},
  year         = {{1999}},
}