Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kulturella aspekter i omvårdnadsarbetet

Cierpisz, Zofia (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Bakgrunden till denna studie är de befolknings förändringar som kan observera i Sverige och som orsakats av stora folkomflyttningar. Alltfler multikulturella samhällen kan leda till kulturkonfrontation. Behovet av förståelse och kunskap om kulturell bakgrund är nödvändig för att förhindra missförstånd mellan patient och personal. Studiens syften var att beskriva innebörden av transkulturell omvårdnad och den kunskap sjuksköterskan behöver för att ge en god och professionell omvårdnad till en invandrarpatient. Vidare var syftet att undersöka i vilken utsträckning transkulturell omvårdnad ingår i sjuksköterskeutbildning. Genom en litteraturstudie har åtta vetenskapliga artiklar och en avhandling har studerats och analyserats. Resultatet... (More)
Bakgrunden till denna studie är de befolknings förändringar som kan observera i Sverige och som orsakats av stora folkomflyttningar. Alltfler multikulturella samhällen kan leda till kulturkonfrontation. Behovet av förståelse och kunskap om kulturell bakgrund är nödvändig för att förhindra missförstånd mellan patient och personal. Studiens syften var att beskriva innebörden av transkulturell omvårdnad och den kunskap sjuksköterskan behöver för att ge en god och professionell omvårdnad till en invandrarpatient. Vidare var syftet att undersöka i vilken utsträckning transkulturell omvårdnad ingår i sjuksköterskeutbildning. Genom en litteraturstudie har åtta vetenskapliga artiklar och en avhandling har studerats och analyserats. Resultatet visade att kunskap om patientens kulturella bakgrund är nödvändig för att planera omvårdnaden. Det kan uppstå olika problem vid möten mellan sjuksköterskan och patienten orsakade av kommunikationsbrister. Transkulturell omvårdnad ingår i otillräcklig omfattning i sjuksköterskeutbildning. Genom kunskapsutveckling om kulturbetydelsen i sjuksköterskeutbildning kan kommunikation med patienten underlättas och förbättras. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Cierpisz, Zofia
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
transkulturell omvårdnad, invandrare, minoriteten, socialantropologi, sjuksköterskeutbildning, sociologi
language
Swedish
id
2525355
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525355,
  abstract     = {{Bakgrunden till denna studie är de befolknings förändringar som kan observera i Sverige och som orsakats av stora folkomflyttningar. Alltfler multikulturella samhällen kan leda  till kulturkonfrontation. Behovet av förståelse och kunskap om kulturell bakgrund är nödvändig för att förhindra missförstånd mellan patient och personal. Studiens syften var  att beskriva innebörden av transkulturell omvårdnad och den kunskap sjuksköterskan behöver för att ge en god och professionell omvårdnad till en invandrarpatient. Vidare var syftet att undersöka i vilken utsträckning  transkulturell omvårdnad ingår i sjuksköterskeutbildning. Genom en litteraturstudie har åtta vetenskapliga artiklar och en avhandling  har studerats och analyserats. Resultatet visade att kunskap om patientens kulturella bakgrund är nödvändig för att planera omvårdnaden. Det kan uppstå olika problem vid möten mellan sjuksköterskan och patienten orsakade av kommunikationsbrister. Transkulturell omvårdnad ingår i otillräcklig omfattning i sjuksköterskeutbildning. Genom kunskapsutveckling om kulturbetydelsen i sjuksköterskeutbildning kan kommunikation med patienten underlättas och förbättras.}},
  author       = {{Cierpisz, Zofia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kulturella aspekter i omvårdnadsarbetet}},
  year         = {{1999}},
}