Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjukhusmiljöns inverkan på patienters vila och sömn på intensivvårdsavdelning

Regnell, Malin (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Sömn är ett grundläggande behov för människan. Trots detta faktum har lite forskning gjorts kring sömn på sjukhus och vilka miljömässiga faktorer som påverkar sömn och vila. Tidigare studier har visat att många patienter upplever en försämrad sömn och vila under sjukhusvistelse. Syftet med studien var att undersöka och tydliggöra faktorer i sjukhusmiljön som påverkar vuxna patienters vila och sömn inom intensivvård, samt vad sjuksköterskan kan göra för att hjälpa patienterna.Metoden som användes var litteraturstudie med granskning av tio vetenskapliga, engelskspråkiga artiklar. Studierna i artiklarna var gjorda med kvalitativa och kvantitativa metoder. Vid analys av artiklarna framkom följande sömn-störande faktorer: smärta, obekväma... (More)
Sömn är ett grundläggande behov för människan. Trots detta faktum har lite forskning gjorts kring sömn på sjukhus och vilka miljömässiga faktorer som påverkar sömn och vila. Tidigare studier har visat att många patienter upplever en försämrad sömn och vila under sjukhusvistelse. Syftet med studien var att undersöka och tydliggöra faktorer i sjukhusmiljön som påverkar vuxna patienters vila och sömn inom intensivvård, samt vad sjuksköterskan kan göra för att hjälpa patienterna.Metoden som användes var litteraturstudie med granskning av tio vetenskapliga, engelskspråkiga artiklar. Studierna i artiklarna var gjorda med kvalitativa och kvantitativa metoder. Vid analys av artiklarna framkom följande sömn-störande faktorer: smärta, obekväma sängar, störande ljud, oro, näs- och svalgtub, andningsbesvär, törst.Resultatet visade också att sjuksköterskan kan påverka många av dessa faktorer, och därmed hjälpa patienten till god vila och sömn. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Regnell, Malin
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
sömn, hjärtpatienter, intensivvårdsavdelning, sjuksköterska
language
Swedish
id
2525364
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525364,
  abstract     = {{Sömn är ett grundläggande behov för människan. Trots detta faktum har lite forskning gjorts kring sömn på sjukhus och vilka miljömässiga faktorer som påverkar sömn och vila. Tidigare studier har visat att många patienter upplever en försämrad sömn och vila under sjukhusvistelse. Syftet med studien var att undersöka och tydliggöra faktorer i sjukhusmiljön som påverkar vuxna patienters vila och sömn inom intensivvård, samt vad sjuksköterskan kan göra för att hjälpa patienterna.Metoden som användes var litteraturstudie med granskning av tio vetenskapliga, engelskspråkiga artiklar. Studierna i artiklarna var gjorda med kvalitativa och kvantitativa metoder. Vid analys av artiklarna framkom följande sömn-störande faktorer: smärta, obekväma sängar, störande ljud, oro, näs- och svalgtub, andningsbesvär, törst.Resultatet visade också att sjuksköterskan kan påverka många av dessa faktorer, och därmed hjälpa patienten till god vila och sömn.}},
  author       = {{Regnell, Malin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjukhusmiljöns inverkan på patienters vila och sömn på intensivvårdsavdelning}},
  year         = {{1999}},
}