Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Måltider och fysisk aktivitet

Knuutinen, Annette (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Dagens skolelever motionerar mindre regelbundet medan deras kaloriintag har ökat. En deskriptiv studie genomfördes på 92 årskursnioelever på en skola i södra Sverige med syftet att kartlägga skolelevernas måltidsvanor, fysiska aktivitetsvanor samt uppfattningar om dessa. Resultatet visade att majoriteten skolelever alltid konsumerade frukost, mellanmål, skollunch och middag. Skoleleverna ansåg att både skollunchen och skolidrotten var bra. Kostcirkelns olika delar konsumerades olika ofta. De flesta var aktiva på fritiden, två till tre gånger i veckan, och då oftast i någon idrottsförening. Majoriteten cyklade, gick, åkte inlines eller skateboard till skolan. Vidare ansåg majoriteten att mat- och motionsvanorna hade betydelse för... (More)
Dagens skolelever motionerar mindre regelbundet medan deras kaloriintag har ökat. En deskriptiv studie genomfördes på 92 årskursnioelever på en skola i södra Sverige med syftet att kartlägga skolelevernas måltidsvanor, fysiska aktivitetsvanor samt uppfattningar om dessa. Resultatet visade att majoriteten skolelever alltid konsumerade frukost, mellanmål, skollunch och middag. Skoleleverna ansåg att både skollunchen och skolidrotten var bra. Kostcirkelns olika delar konsumerades olika ofta. De flesta var aktiva på fritiden, två till tre gånger i veckan, och då oftast i någon idrottsförening. Majoriteten cyklade, gick, åkte inlines eller skateboard till skolan. Vidare ansåg majoriteten att mat- och motionsvanorna hade betydelse för välbefinnandet, skolresultaten och utseendet. De som ville ändra på dessa vanor ville träna mer och konsumera en nyttigare kost. Ett normalt BMI uppmättes hos nästan alla och majoriteten ansåg sig vara normalviktiga. Detta tyder på att så gott som alla skolelever har bra måltids- och aktivitetsvanor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Knuutinen, Annette
supervisor
organization
alternative title
Årskursnioelevers vanor och uppfattningar.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
måltidsvanor, fysisk aktivitet, ungdomar, attityder
language
Swedish
id
2525399
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525399,
  abstract     = {{Dagens skolelever motionerar mindre regelbundet medan deras kaloriintag har ökat. En deskriptiv studie genomfördes på  92 årskursnioelever på en skola i södra Sverige med syftet att kartlägga skolelevernas måltidsvanor, fysiska aktivitetsvanor samt uppfattningar om dessa. Resultatet visade att majoriteten skolelever alltid konsumerade frukost, mellanmål, skollunch och middag. Skoleleverna ansåg att både skollunchen och skolidrotten var bra. Kostcirkelns olika delar konsumerades olika ofta. De flesta var aktiva på fritiden, två till tre gånger i veckan, och då oftast i någon idrottsförening. Majoriteten cyklade, gick, åkte inlines eller skateboard till skolan. Vidare ansåg majoriteten att mat- och motionsvanorna hade betydelse för välbefinnandet, skolresultaten och utseendet. De som ville ändra på dessa vanor ville träna mer och konsumera en nyttigare kost. Ett normalt BMI uppmättes hos nästan alla och majoriteten ansåg sig vara normalviktiga. Detta tyder på att så gott som alla skolelever har bra måltids- och aktivitetsvanor.}},
  author       = {{Knuutinen, Annette}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Måltider och fysisk aktivitet}},
  year         = {{1999}},
}