Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Äldre äldres attityder till gemenskap och ensamhet

Jannert, Astrid (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Den goda omvårdnaden av den äldre äldre, dvs person 80 år eller mer, kan hämmas av diverse föreställningar om hur det är att bli/vara gammal. Detta kan visa sig i att den enskilde vårdgivaren omedvetet eller medvetet styrs av någon av följande teorier:aktivitets- disengagemangs- eller gerotranscendensteorin. Dessa utgör den teoretiska referensramen för denna kvalitativa studie. Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer som påverkar de äldre äldres tankar på och attityder till gemenskap respektive ensamhet. Studien genomfördes med intervjuer med äldre äldre. Materialet bearbetades och innehållsanalyserades efter hand, initialt inspirerad av grounded theory. Resultatet visade att ingen av de intervjuade ansåg sig vara varken över-... (More)
Den goda omvårdnaden av den äldre äldre, dvs person 80 år eller mer, kan hämmas av diverse föreställningar om hur det är att bli/vara gammal. Detta kan visa sig i att den enskilde vårdgivaren omedvetet eller medvetet styrs av någon av följande teorier:aktivitets- disengagemangs- eller gerotranscendensteorin. Dessa utgör den teoretiska referensramen för denna kvalitativa studie. Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer som påverkar de äldre äldres tankar på och attityder till gemenskap respektive ensamhet. Studien genomfördes med intervjuer med äldre äldre. Materialet bearbetades och innehållsanalyserades efter hand, initialt inspirerad av grounded theory. Resultatet visade att ingen av de intervjuade ansåg sig vara varken över- eller underaktiverad. Vad hälften av de intervjuade anmärkte på var att de önskade fler samtal med vårdpersonal, alltså utökade kommunikationsmöjligheter. Slutsats kan dragas att beroende på olika faktorer t ex personlighet, intressen, hälsa och vårdpersonal lever de äldre äldre i enlighet med del/delar av de tre ovannämnda teorierna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jannert, Astrid
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
aktivitet, attityder, disengagemang, ensamhet, gemenskap, gerotranscendens, vårdkvalitet, vårdpersonal, äldre
language
Swedish
id
2525403
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525403,
  abstract     = {{Den goda omvårdnaden av den äldre äldre, dvs person 80 år eller mer, kan hämmas av diverse föreställningar om hur det är att bli/vara gammal. Detta kan visa sig i att den enskilde vårdgivaren omedvetet eller medvetet styrs av någon av följande teorier:aktivitets- disengagemangs- eller gerotranscendensteorin. Dessa utgör den teoretiska referensramen för denna kvalitativa studie. Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer som påverkar de äldre äldres tankar på och attityder till gemenskap respektive ensamhet. Studien genomfördes med intervjuer med äldre äldre. Materialet bearbetades och innehållsanalyserades efter hand, initialt inspirerad av grounded theory. Resultatet visade att ingen av de intervjuade ansåg sig vara varken över- eller underaktiverad. Vad hälften av de intervjuade anmärkte på var att de önskade fler samtal med vårdpersonal, alltså utökade kommunikationsmöjligheter. Slutsats kan dragas att beroende på olika faktorer t ex personlighet, intressen, hälsa och vårdpersonal lever de äldre äldre i enlighet med del/delar av de tre ovannämnda teorierna.}},
  author       = {{Jannert, Astrid}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Äldre äldres attityder till gemenskap och ensamhet}},
  year         = {{1999}},
}