Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans funktion vid förändring av patienters livsstil

Thynell, Monica (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Hälsoupplysning är ett viktigt arbete idag eftersom många människor lever en hälsovådlig livsstil. Syftet var att belysa sjuksköterskors funktion och arbetssätt inom det hälsofrämjande arbetet. Metoden var en litteraturstudie där analys av tio vetenskapliga artiklar utfördes. I artiklarna framkom att sjuksköterskor var speciellt betydelsefulla i detta arbete genom alla de möten och relationer som uppstod i deras dagliga kommunikation med människor. Förändringar av människors livsstil var dock ej helt enkelt att genomföra då beteenden påverkades av en mängd olika förhållande. Sjuksköterskornas arbetssätt vid information och hälsorådgivning hade stor betydelse för patienternas inställning och motivation till att förändra sin livsstil.... (More)
Hälsoupplysning är ett viktigt arbete idag eftersom många människor lever en hälsovådlig livsstil. Syftet var att belysa sjuksköterskors funktion och arbetssätt inom det hälsofrämjande arbetet. Metoden var en litteraturstudie där analys av tio vetenskapliga artiklar utfördes. I artiklarna framkom att sjuksköterskor var speciellt betydelsefulla i detta arbete genom alla de möten och relationer som uppstod i deras dagliga kommunikation med människor. Förändringar av människors livsstil var dock ej helt enkelt att genomföra då beteenden påverkades av en mängd olika förhållande. Sjuksköterskornas arbetssätt vid information och hälsorådgivning hade stor betydelse för patienternas inställning och motivation till att förändra sin livsstil. Sjuksköterskorna själva efterlyste rutiner och arbetsätt som kunde användas som struktur i arbetet samt en effektivare dokumentation. Vidare framkom att sjuksköterskors framtida forskning borde innehålla även beteendevetenskap för en ökad kunskap och förståelse för människors val av livsstil. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Thynell, Monica
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
hälsofrämjande arbete, livsstil, sjuksköterskor, hälsoupplysning, kommunikation, beteendeförändring
language
Swedish
id
2525462
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525462,
  abstract     = {{Hälsoupplysning är ett viktigt arbete idag eftersom många människor lever en hälsovådlig livsstil. Syftet var att belysa sjuksköterskors funktion  och arbetssätt inom det hälsofrämjande arbetet. Metoden var en litteraturstudie där analys av tio vetenskapliga artiklar utfördes. I artiklarna  framkom att sjuksköterskor var speciellt betydelsefulla i detta arbete genom alla de möten och relationer som uppstod i deras dagliga kommunikation med människor. Förändringar av människors livsstil var dock ej helt enkelt att genomföra då beteenden påverkades av en mängd olika förhållande. Sjuksköterskornas arbetssätt vid information och hälsorådgivning hade stor betydelse för patienternas inställning och motivation till att förändra sin livsstil. Sjuksköterskorna själva efterlyste rutiner och arbetsätt som kunde användas som struktur i arbetet samt en effektivare dokumentation. Vidare framkom att sjuksköterskors framtida forskning borde innehålla även beteendevetenskap för en ökad kunskap och förståelse för människors val av livsstil.}},
  author       = {{Thynell, Monica}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans funktion vid förändring av patienters livsstil}},
  year         = {{1999}},
}