Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Nutrition i omvårdnadsdokumentation

Eskilsson, Marianne and Jönsson, Ann-Mari (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Malnutrition är ett välkänt och sedan många år uppmärksammatproblem inom sjukvården. Syftet med denna journalgranskning var att studera om sjuksköterskor dokumenterade angående nutrition i omvårdnadsjournaler hos inneliggande patienter. Syftet var även att jämföra omvårdnadsdokumentation angående nutrition från två vårdavdelningar med kirurgisk inriktning. Materialet bestod av 52 omvårdnadsjournaler från två sjukhus. Resultatet visade att omvårdnadsdokumentationen angående nutrition var ofullständig och ej gav en bild av patienternas nutritionsstatus, vidtagna åtgärder och resultat av vidtagna åtgärder. Studien gav liknande resultat från båda sjukhusen. Att identifiera näringsbrist och på ett tidigt stadium uppmärksamma patienter i... (More)
Malnutrition är ett välkänt och sedan många år uppmärksammatproblem inom sjukvården. Syftet med denna journalgranskning var att studera om sjuksköterskor dokumenterade angående nutrition i omvårdnadsjournaler hos inneliggande patienter. Syftet var även att jämföra omvårdnadsdokumentation angående nutrition från två vårdavdelningar med kirurgisk inriktning. Materialet bestod av 52 omvårdnadsjournaler från två sjukhus. Resultatet visade att omvårdnadsdokumentationen angående nutrition var ofullständig och ej gav en bild av patienternas nutritionsstatus, vidtagna åtgärder och resultat av vidtagna åtgärder. Studien gav liknande resultat från båda sjukhusen. Att identifiera näringsbrist och på ett tidigt stadium uppmärksamma patienter i riskzonen är en viktig uppgift för sjuksköterskor för att befrämja hälsa och minska lidande. Detta ställer krav på ökad kunskap och engagemang. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eskilsson, Marianne and Jönsson, Ann-Mari
supervisor
organization
alternative title
Sjuksköterskans ansvar och angelägenhet.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
dokumentation, malnutrition, nutrition, nutritionsstatus, omvårdnad, sjuksköterskor
language
Swedish
id
2525489
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525489,
  abstract     = {{Malnutrition är ett välkänt och sedan många år uppmärksammatproblem inom sjukvården. Syftet med denna journalgranskning var att studera om sjuksköterskor dokumenterade angående nutrition i omvårdnadsjournaler hos inneliggande patienter. Syftet var även att jämföra omvårdnadsdokumentation angående nutrition från två vårdavdelningar med kirurgisk inriktning. Materialet bestod av 52 omvårdnadsjournaler från två sjukhus. Resultatet visade att omvårdnadsdokumentationen angående nutrition var ofullständig och ej gav en bild av patienternas nutritionsstatus, vidtagna åtgärder och resultat av vidtagna åtgärder. Studien gav liknande resultat från båda sjukhusen. Att identifiera näringsbrist och på ett tidigt stadium uppmärksamma patienter i riskzonen är en viktig uppgift för sjuksköterskor för att befrämja hälsa och minska lidande. Detta ställer krav på ökad kunskap och engagemang.}},
  author       = {{Eskilsson, Marianne and Jönsson, Ann-Mari}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Nutrition i omvårdnadsdokumentation}},
  year         = {{1999}},
}