Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Finns evidens för preoperativa helkroppsavtvättningar?

Haine, Anna (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Aktuella metodinstruktioner för preoperativa helkroppsavtvättningar saknade referenser. Syftet med denna litteraturstudie var därför att systematiskt och kritiskt granska vetenskaplig litteratur inom området och därigenom försöka få svar på om det behövs två eller tre helkroppsavtvättningar med 4% klorhexidin som preoperativ förberedelse. Den preoperativa huddesinfektionen skulle kunna leda till en minskad postoperativ infektionsfrekvens, och därmed mindre lidande för patienten. Resultatet omfattade nio artiklar angående vilket hudrengöringsmedel som skall användas vid preoperativ helkroppsavtvätt, klorhexidin eller placebo; hur många preoperativa helkroppsavtvättningar som skall utföras samt kostnadseffektivitet. Slutsatsen av... (More)
Aktuella metodinstruktioner för preoperativa helkroppsavtvättningar saknade referenser. Syftet med denna litteraturstudie var därför att systematiskt och kritiskt granska vetenskaplig litteratur inom området och därigenom försöka få svar på om det behövs två eller tre helkroppsavtvättningar med 4% klorhexidin som preoperativ förberedelse. Den preoperativa huddesinfektionen skulle kunna leda till en minskad postoperativ infektionsfrekvens, och därmed mindre lidande för patienten. Resultatet omfattade nio artiklar angående vilket hudrengöringsmedel som skall användas vid preoperativ helkroppsavtvätt, klorhexidin eller placebo; hur många preoperativa helkroppsavtvättningar som skall utföras samt kostnadseffektivitet. Slutsatsen av litteraturstudien var att fler studier behövs för att avgöra evidensen för de preoperativa rutinerna, men att en viss fördel för klorhexidin förelåg som preoperativ helkroppsavtvättning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Haine, Anna
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
klorhexidin, postoperativ, preoperativ, sårinfektion
language
Swedish
id
2525494
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525494,
  abstract     = {{Aktuella metodinstruktioner för preoperativa helkroppsavtvättningar saknade referenser. Syftet med denna litteraturstudie var därför att systematiskt och kritiskt granska vetenskaplig litteratur inom området och därigenom försöka få svar på om det behövs två eller tre helkroppsavtvättningar med 4% klorhexidin som preoperativ förberedelse. Den preoperativa huddesinfektionen skulle kunna leda till en minskad postoperativ infektionsfrekvens, och därmed mindre lidande för patienten. Resultatet omfattade nio artiklar angående vilket hudrengöringsmedel som skall användas vid preoperativ helkroppsavtvätt, klorhexidin eller placebo; hur många preoperativa helkroppsavtvättningar som skall utföras samt kostnadseffektivitet. Slutsatsen av litteraturstudien var att fler studier behövs för att avgöra evidensen för de preoperativa rutinerna, men att en viss fördel för klorhexidin förelåg som preoperativ helkroppsavtvättning.}},
  author       = {{Haine, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Finns evidens för preoperativa helkroppsavtvättningar?}},
  year         = {{1999}},
}