Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Tvång i vården

Kjellberg, Marie and Mencl Eriksson, Mdeleine (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Att utföra något mot en människas vilja, är något som är ständigt förekommande i vården, framför allt inom psykiatrin där tvångsåtgärder ingår som en del i omvårdnaden kring patienten. Denna studie behandlar begreppet tvång utifrån sjuksköterskans perspektiv. Studien syftar till att belysa sjuksköterskans upplevelse av tvång och tvångsåtgärder. Åtta inom psykiatrin verksamma sjuksköterskor har intervjuats utifrån en kvalitativ ansats och analysen av dessa visar att fyra faktorer har stor betydelse för hur sjuksköterskan upplever situationer där tvångsåtgärder blir aktuella. Dessa har identifierats som behov av: att se nyttan i handlingen, att moraliska och etiska principer uppfylls, att stöd från yttre organisation finns samt att den inre... (More)
Att utföra något mot en människas vilja, är något som är ständigt förekommande i vården, framför allt inom psykiatrin där tvångsåtgärder ingår som en del i omvårdnaden kring patienten. Denna studie behandlar begreppet tvång utifrån sjuksköterskans perspektiv. Studien syftar till att belysa sjuksköterskans upplevelse av tvång och tvångsåtgärder. Åtta inom psykiatrin verksamma sjuksköterskor har intervjuats utifrån en kvalitativ ansats och analysen av dessa visar att fyra faktorer har stor betydelse för hur sjuksköterskan upplever situationer där tvångsåtgärder blir aktuella. Dessa har identifierats som behov av: att se nyttan i handlingen, att moraliska och etiska principer uppfylls, att stöd från yttre organisation finns samt att den inre organisationen är trygg. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kjellberg, Marie and Mencl Eriksson, Mdeleine
supervisor
organization
alternative title
Ur sjuksköterskans perspektiv.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
coercion, tvångsvård, tvång, compulsory psychiatric treatment
language
Swedish
id
2525498
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:11
@misc{2525498,
  abstract     = {{Att utföra något mot en människas vilja, är något som är ständigt förekommande i vården, framför allt inom psykiatrin där tvångsåtgärder ingår som en del i omvårdnaden kring patienten. Denna studie behandlar begreppet tvång utifrån sjuksköterskans perspektiv. Studien syftar till att belysa sjuksköterskans upplevelse av tvång och tvångsåtgärder. Åtta inom psykiatrin verksamma sjuksköterskor har intervjuats utifrån en kvalitativ ansats och analysen av dessa visar att fyra faktorer har stor betydelse för hur sjuksköterskan upplever situationer där tvångsåtgärder blir aktuella. Dessa har identifierats som behov av: att se nyttan i handlingen, att moraliska och etiska principer uppfylls, att stöd från yttre organisation finns samt att den inre organisationen är trygg.}},
  author       = {{Kjellberg, Marie and Mencl Eriksson, Mdeleine}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Tvång i vården}},
  year         = {{1999}},
}