Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Obstipation

Alvén, Malin and Lindgren, Anne-Marie (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Obstipation är ett stort och ofta outtalat omvårdnadsproblem i västvärlden. Syftet med denna studie var att undersöka sjuksköterskans uppfattning om sina kunskaper om obstipation och hur omvårdnad och kvalitetssäkring utfördes. Studien utfördes i intervju-form med halvstrukturerade frågor till sjuksköterskor på åtta olika kliniker. Resultatet visade att flertalet av sjuksköterskorna ansåg sig ha tillräckliga kunskaper men de menade samtidigt att mera kunskap behövdes. Dokumentation och utvärdering var brist-fällig och något kvalitetssäkringsprojekt inom området förekom ej, trots att obstipation av samtliga ansågs vara ett mycket stort problem samt att det fanns ett stort behov av kvalitetssäkring. Obstipationsproblemet måste ... (More)
Obstipation är ett stort och ofta outtalat omvårdnadsproblem i västvärlden. Syftet med denna studie var att undersöka sjuksköterskans uppfattning om sina kunskaper om obstipation och hur omvårdnad och kvalitetssäkring utfördes. Studien utfördes i intervju-form med halvstrukturerade frågor till sjuksköterskor på åtta olika kliniker. Resultatet visade att flertalet av sjuksköterskorna ansåg sig ha tillräckliga kunskaper men de menade samtidigt att mera kunskap behövdes. Dokumentation och utvärdering var brist-fällig och något kvalitetssäkringsprojekt inom området förekom ej, trots att obstipation av samtliga ansågs vara ett mycket stort problem samt att det fanns ett stort behov av kvalitetssäkring. Obstipationsproblemet måste uppmärksammas mera och kunskaperna inom området förbättras. Det är hög tid att kvalitetssäkringsprojekt startas inom detta område. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Alvén, Malin and Lindgren, Anne-Marie
supervisor
organization
alternative title
Kunskap, omvårdnad och kvalitetssäkringur ett sjuksköterskeperspektiv.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kunskap, kvalitetssäkring, obstipation, omvårdnad
language
Swedish
id
2525508
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525508,
  abstract     = {{Obstipation är ett stort och ofta outtalat omvårdnadsproblem i västvärlden. Syftet med denna studie var att undersöka sjuksköterskans uppfattning om sina kunskaper om obstipation och hur omvårdnad och kvalitetssäkring utfördes. Studien utfördes i intervju-form med halvstrukturerade frågor till sjuksköterskor på åtta olika kliniker. Resultatet visade att flertalet av sjuksköterskorna ansåg sig ha tillräckliga kunskaper men de menade samtidigt att mera kunskap behövdes. Dokumentation och utvärdering var brist-fällig och något kvalitetssäkringsprojekt inom området förekom ej, trots att obstipation av samtliga ansågs vara ett mycket stort problem samt att det fanns ett stort behov av kvalitetssäkring.  Obstipationsproblemet måste  uppmärksammas mera och kunskaperna inom  området förbättras. Det är hög tid att kvalitetssäkringsprojekt startas inom detta område.}},
  author       = {{Alvén, Malin and Lindgren, Anne-Marie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Obstipation}},
  year         = {{1999}},
}