Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans strategier i det tvärkulturella mötet

Orre, Charlotte and Olin, Lykke (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Denna kvalitativa studie genomfördes på fem vårdcentraleri Skåne. Anledningen till val av ämne för undersökningen var att få utökade kunskaper inom transkulturell omvårdnad,som sjuksköterskor sedan kan använda sig av i sitt arbete. Intervjuer gjordes med nio sjuksköterskor som arbetade i områden där tvärkulturella möten hörde till vardagen. Syftet med studien var att undersöka på vilket sätt sjuksköterskan kunde använda sina yrkeskunskaper i kommunikationen och i bemötandet av patienter med andra kulturella bakgrunder än sjuksköterskans egen. Yrkeskunskaperna som framkom i resultatet sammanställdes i sju teman, vilkavar;Tidsmedvetenhet,Kommunikationsmöjligheter,Att bygga upp förtroende, Flexibilitet, Förebygga utbrändhet, Ta hjälp av... (More)
Denna kvalitativa studie genomfördes på fem vårdcentraleri Skåne. Anledningen till val av ämne för undersökningen var att få utökade kunskaper inom transkulturell omvårdnad,som sjuksköterskor sedan kan använda sig av i sitt arbete. Intervjuer gjordes med nio sjuksköterskor som arbetade i områden där tvärkulturella möten hörde till vardagen. Syftet med studien var att undersöka på vilket sätt sjuksköterskan kunde använda sina yrkeskunskaper i kommunikationen och i bemötandet av patienter med andra kulturella bakgrunder än sjuksköterskans egen. Yrkeskunskaperna som framkom i resultatet sammanställdes i sju teman, vilkavar;Tidsmedvetenhet,Kommunikationsmöjligheter,Att bygga upp förtroende, Flexibilitet, Förebygga utbrändhet, Ta hjälp av andra och Förbereda sig.Sammanfattningsvis var yrkeskunskaperna värdefulla var för sig, men för att ¨det tvärkulturella mötet skulle bli optimalt krävdes att teman integrerades. Sjuksköterskornas dagliga möten med patienter från andra kulturer innebar att de hade expertkunskap inom transkulturell omvårdnad, men samtidigt fram-kom behovet av kontinuerlig utveckling och fördjupning i ämnet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Orre, Charlotte and Olin, Lykke
supervisor
organization
alternative title
En studie av kommunikation och bemötande i primärvården.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bemötande, kommunikation, primärvård, transkulturell omvårdnad
language
Swedish
id
2525552
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525552,
  abstract     = {{Denna kvalitativa studie genomfördes på fem vårdcentraleri Skåne. Anledningen till val av ämne för undersökningen var att få utökade kunskaper inom transkulturell omvårdnad,som sjuksköterskor sedan kan använda sig av i sitt arbete. Intervjuer gjordes med nio sjuksköterskor som arbetade i områden där  tvärkulturella möten hörde till vardagen. Syftet med studien var att undersöka på vilket sätt sjuksköterskan kunde använda sina yrkeskunskaper i kommunikationen och i bemötandet av patienter med andra kulturella bakgrunder än sjuksköterskans egen. Yrkeskunskaperna som framkom i resultatet sammanställdes i sju teman, vilkavar;Tidsmedvetenhet,Kommunikationsmöjligheter,Att bygga upp förtroende, Flexibilitet, Förebygga utbrändhet, Ta hjälp av andra och Förbereda sig.Sammanfattningsvis var yrkeskunskaperna värdefulla var för sig, men för att ¨det tvärkulturella mötet skulle bli optimalt krävdes att teman integrerades. Sjuksköterskornas dagliga möten med patienter från andra kulturer innebar att de hade expertkunskap inom transkulturell omvårdnad, men samtidigt fram-kom behovet av kontinuerlig utveckling och fördjupning i ämnet.}},
  author       = {{Orre, Charlotte and Olin, Lykke}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans strategier i det tvärkulturella mötet}},
  year         = {{1999}},
}