Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Förebyggande av tuberkulos bland barn

Lorup, Iréne and Nilsson, Karin (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Problemområdet valdes utifrån en rapporterad ökning av tuberkulosförekomst bland barn och barnafödande åldersgrupper. Syftet med studien var att belysa vikten av att hälso- och sjukvårdspersonal följer givna rekommendationer gällande tuberkulosprevention, samt att en god följsamhet av givna råd uppvisas av patienter i alla åldrar, för att tuberkulos bland barn skall kunna förebyggas. Metoden var litteraturstudie innefattande åtta vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att en god policy- och patientcompliance är viktiga förutsättningar för att kunna ha en tillfredställande kontroll över tuberkulosutvecklingen. I resultatet framkom det också att tidig upptäckt, behandling, följsamhet och kontaktspårning är av största betydelse när det... (More)
Problemområdet valdes utifrån en rapporterad ökning av tuberkulosförekomst bland barn och barnafödande åldersgrupper. Syftet med studien var att belysa vikten av att hälso- och sjukvårdspersonal följer givna rekommendationer gällande tuberkulosprevention, samt att en god följsamhet av givna råd uppvisas av patienter i alla åldrar, för att tuberkulos bland barn skall kunna förebyggas. Metoden var litteraturstudie innefattande åtta vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att en god policy- och patientcompliance är viktiga förutsättningar för att kunna ha en tillfredställande kontroll över tuberkulosutvecklingen. I resultatet framkom det också att tidig upptäckt, behandling, följsamhet och kontaktspårning är av största betydelse när det gäller att förhindra spridningen av tuberkulos. Slutsatsen blev att om ett tuberkulospreventionsprogram skall bli effektivt så måste det finnas definierade mål, tidplan för måluppfyllelse och kontinuerlig kvalitetssäkring. Ett tvärsektoriellt samarbete är av största vikt i det förebyggande arbetet mot bekämpningen av tuberkulos. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lorup, Iréne and Nilsson, Karin
supervisor
organization
alternative title
Betydelsen av policy- och patientcompliance.
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
barn, BCG- täckning, compliance, immigranter, tuberkulos
language
Swedish
id
2525557
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525557,
  abstract     = {{Problemområdet valdes utifrån en rapporterad ökning av tuberkulosförekomst bland barn och barnafödande åldersgrupper. Syftet med studien var att belysa vikten av att hälso- och sjukvårdspersonal följer givna rekommendationer gällande tuberkulosprevention, samt att en god följsamhet av givna råd uppvisas av patienter i alla åldrar, för att tuberkulos bland barn skall kunna förebyggas. Metoden var litteraturstudie innefattande åtta vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att en god policy- och patientcompliance är viktiga förutsättningar för att kunna ha en tillfredställande kontroll över tuberkulosutvecklingen. I resultatet framkom det också att tidig upptäckt, behandling, följsamhet och kontaktspårning är av största betydelse när det gäller att förhindra spridningen av tuberkulos. Slutsatsen blev att om ett tuberkulospreventionsprogram skall bli effektivt så måste det finnas definierade mål, tidplan för måluppfyllelse och kontinuerlig kvalitetssäkring. Ett tvärsektoriellt samarbete är av största vikt i det förebyggande arbetet mot bekämpningen av tuberkulos.}},
  author       = {{Lorup, Iréne and Nilsson, Karin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Förebyggande av tuberkulos bland barn}},
  year         = {{1999}},
}