Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patienters tankar kring färger och miljö i väntrum

Berglund, Annika (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Färger och den arkitektoniska miljön har i alla tider spelat en stor roll för människans välbefinnande. Människan påverkas av ljus och färg och upplever olika sensationer i olika miljöer. Syftet med denna studie var att undersöka om patienter anser sig påverkas av färger och miljö i väntrummet inför undersökning och behandling, och att få en inblick i hur patienter i allmänhet vill ha omgivande miljö för att känna lugn. Studien genomfördes med hjälp av en halvstrukturerad enkät, 50 enkäter delades ut. Resultatet visar att 43 (86%) patienter tror sig bli påverkade av färgerna och miljön i väntrummet, färgerna som prefererades var gult och grönt. Patienterna beskriver att det bör finnas gröna växter, lugn musik och bekväma möbler i väntrums... (More)
Färger och den arkitektoniska miljön har i alla tider spelat en stor roll för människans välbefinnande. Människan påverkas av ljus och färg och upplever olika sensationer i olika miljöer. Syftet med denna studie var att undersöka om patienter anser sig påverkas av färger och miljö i väntrummet inför undersökning och behandling, och att få en inblick i hur patienter i allmänhet vill ha omgivande miljö för att känna lugn. Studien genomfördes med hjälp av en halvstrukturerad enkät, 50 enkäter delades ut. Resultatet visar att 43 (86%) patienter tror sig bli påverkade av färgerna och miljön i väntrummet, färgerna som prefererades var gult och grönt. Patienterna beskriver att det bör finnas gröna växter, lugn musik och bekväma möbler i väntrums miljön. Det bör även finnas konst, träinteriörer, akvarium och förströelser som tv och tidningar. Vidare omtalar patienterna att personalens bemötande är betydelsefull, när patienten beskriver omvårdnande miljö i sin helhet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Berglund, Annika
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
miljö, färger, patienten, väntrum, sjuksköterskan
language
Swedish
id
2525579
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525579,
  abstract     = {{Färger och den arkitektoniska miljön har i alla tider spelat en stor roll för människans välbefinnande. Människan påverkas av ljus och färg och upplever olika sensationer i olika miljöer. Syftet med denna studie var att undersöka om patienter anser sig påverkas av färger och miljö i väntrummet inför undersökning och behandling, och att få en inblick i hur patienter i allmänhet vill ha omgivande miljö för att känna lugn. Studien genomfördes med hjälp av en halvstrukturerad enkät, 50 enkäter delades ut. Resultatet visar att 43 (86%) patienter tror sig bli påverkade av färgerna och miljön i väntrummet, färgerna som prefererades var gult och grönt. Patienterna beskriver att det bör finnas gröna växter, lugn musik och bekväma möbler i väntrums miljön. Det bör även finnas konst, träinteriörer, akvarium och förströelser som tv och tidningar. Vidare omtalar patienterna att personalens bemötande är betydelsefull, när patienten beskriver omvårdnande miljö i sin helhet.}},
  author       = {{Berglund, Annika}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patienters tankar kring färger och miljö i väntrum}},
  year         = {{1999}},
}