Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hiv och prevention

Gedin Niklasson, Monique and Persson, Carina (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Många unga människor lever med HIV diagnos eller sjukdomen AIDS vilket kan ha orsakats av ett högriskbeteende. Syftet med studien var att beskriva de olika behov och problem som fanns hos HIV positiva ungdomar och de som befann sig i riskzonen samt undersöka de metoder som fanns tillgängliga för att uppnå en effektiv preventiv epidemibekämpning. Metoden var litteraturstudie. Resultatet visade på många allvarliga psykosociala problem såsom fattigdom, drogproblematik, dålig hälsa och utbildning vilket till största delen var relaterat till Afro- Amerikanska och spansktalande unga människor i USA. De preventiva åtgärder som kan vidtas är HIV test, rådgivning, sociala träningsprogram och STD undersökning. I särskilt framgångsrik prevention... (More)
Många unga människor lever med HIV diagnos eller sjukdomen AIDS vilket kan ha orsakats av ett högriskbeteende. Syftet med studien var att beskriva de olika behov och problem som fanns hos HIV positiva ungdomar och de som befann sig i riskzonen samt undersöka de metoder som fanns tillgängliga för att uppnå en effektiv preventiv epidemibekämpning. Metoden var litteraturstudie. Resultatet visade på många allvarliga psykosociala problem såsom fattigdom, drogproblematik, dålig hälsa och utbildning vilket till största delen var relaterat till Afro- Amerikanska och spansktalande unga människor i USA. De preventiva åtgärder som kan vidtas är HIV test, rådgivning, sociala träningsprogram och STD undersökning. I särskilt framgångsrik prevention används personer som själva tillhört målgruppen, var könsrelevant och tog hänsyn till kultur samt rådgivning enligt interaktiv modell. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gedin Niklasson, Monique and Persson, Carina
supervisor
organization
alternative title
Behov och problem hos hiv positiva ungdomar och de som befinner sig i riskzonen.
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
aids, epidemibekämpning, hiv, prevention, riskfaktorer, std, ungdomar
language
Swedish
id
2525583
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525583,
  abstract     = {{Många unga människor lever med HIV diagnos eller sjukdomen AIDS vilket kan ha orsakats av ett högriskbeteende. Syftet med studien var att beskriva de olika behov och problem som fanns hos HIV positiva ungdomar och de som befann sig i riskzonen samt undersöka de metoder som fanns tillgängliga för att uppnå en effektiv preventiv epidemibekämpning. Metoden var litteraturstudie. Resultatet visade på många allvarliga psykosociala problem såsom fattigdom, drogproblematik, dålig hälsa och utbildning vilket till största delen var relaterat till Afro- Amerikanska och spansktalande unga människor i USA. De preventiva åtgärder som kan vidtas är HIV test, rådgivning, sociala träningsprogram och STD undersökning. I särskilt framgångsrik prevention används personer som själva tillhört målgruppen, var könsrelevant och tog hänsyn till kultur samt rådgivning enligt interaktiv modell.}},
  author       = {{Gedin Niklasson, Monique and Persson, Carina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hiv och prevention}},
  year         = {{1999}},
}