Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Livskvalitet vid dyspné hos patienter med lungcancer

Michelsen, Monica (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med denna studien var att undersöka hur sjuksköterskan kan påverka lungcancerpatienters livskvalitet vid dyspné. Fem sjuksköterskor vid två lungmedicinska avdelningar intervjuades. Av resultatet framkom att sjuksköterskorna använde sig av både syn och hörsel för att upptäcka om patienten har dyspné. Det framgick också att de inte hade fått tillräcklig utbildning om dyspné. Kunskaper om dyspné hade de fått genom att arbeta med denna patientgrupp. Vidare ansåg sjuksköterskorna att förutom medicinsk behandling är ett lugnt omhändertagande av patienten viktigt för att lindra dyspnén. Kännetecknande för en patient med dyspné är inaktivitet. Vad gäller livskvalitet framkom att slippa... (More)
Syftet med denna studien var att undersöka hur sjuksköterskan kan påverka lungcancerpatienters livskvalitet vid dyspné. Fem sjuksköterskor vid två lungmedicinska avdelningar intervjuades. Av resultatet framkom att sjuksköterskorna använde sig av både syn och hörsel för att upptäcka om patienten har dyspné. Det framgick också att de inte hade fått tillräcklig utbildning om dyspné. Kunskaper om dyspné hade de fått genom att arbeta med denna patientgrupp. Vidare ansåg sjuksköterskorna att förutom medicinsk behandling är ett lugnt omhändertagande av patienten viktigt för att lindra dyspnén. Kännetecknande för en patient med dyspné är inaktivitet. Vad gäller livskvalitet framkom att slippa dyspnéattacker, kunna fortsätta leva som tidigare och att behålla sin integritet är viktigt. Det framgick också att sjuksköterskan kan påverka patientens livskvalitet antingen genom en omvårdnadshandling eller medicinsk behandling. Sjuksköterskans dokumentation av dyspné var bristfällig. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Michelsen, Monica
supervisor
organization
alternative title
Sjuksköterskans roll.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
dyspné, lungcancer, livskvalitet, sjuksköterskans roll
language
Swedish
id
2525636
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525636,
  abstract     = {{Syftet med denna studien var att undersöka hur sjuksköterskan kan                               påverka lungcancerpatienters livskvalitet vid dyspné. Fem sjuksköterskor  vid två lungmedicinska avdelningar intervjuades. Av resultatet  framkom att sjuksköterskorna använde sig av både syn och hörsel  för att upptäcka om patienten har dyspné. Det framgick också att de  inte hade fått tillräcklig utbildning om dyspné. Kunskaper om dyspné hade de fått genom att arbeta med denna patientgrupp. Vidare ansåg  sjuksköterskorna att förutom medicinsk behandling är ett lugnt omhändertagande av patienten viktigt för att lindra dyspnén.  Kännetecknande för en patient med dyspné är inaktivitet. Vad gäller                 livskvalitet framkom att slippa dyspnéattacker, kunna fortsätta leva som tidigare och att behålla sin integritet är viktigt. Det framgick också att sjuksköterskan kan påverka patientens livskvalitet antingen genom en omvårdnadshandling eller medicinsk behandling.                             Sjuksköterskans dokumentation av dyspné var bristfällig.}},
  author       = {{Michelsen, Monica}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Livskvalitet vid dyspné hos patienter med lungcancer}},
  year         = {{1999}},
}