Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Faktorer relaterade till utbrändhet hos sjuksköterskor

Dinnetz, Camilla (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Sjuksköterskor är en yrkesgrupp som i hög grad riskerar att drabbas av utbrändhet. Denna litteraturstudie har som syfte att undersökaom det finns faktorer som påverkar utbrändhet hos sjuksköterskor, och i såfall vilka. Tio vetenskapliga artiklar som behandlade ämnet söktes via databaser. En analys av dessa artiklar gjordes för att identifiera faktorer. Ett flertal faktorer framkom som var associerade till utbrändhet t.ex. handledning, socialt stöd och arbetstillfredsställelse, men också faktorer som inte associerades till utbrändhet t.ex. ålder och civilstånd. Utifrån analysen framkom vissa faktorer som kunde öka risken t.ex. oro, stress och minskad stresstålighet, och vissa som kunde minska risken för utbrändhet t.ex. job influence och en... (More)
Sjuksköterskor är en yrkesgrupp som i hög grad riskerar att drabbas av utbrändhet. Denna litteraturstudie har som syfte att undersökaom det finns faktorer som påverkar utbrändhet hos sjuksköterskor, och i såfall vilka. Tio vetenskapliga artiklar som behandlade ämnet söktes via databaser. En analys av dessa artiklar gjordes för att identifiera faktorer. Ett flertal faktorer framkom som var associerade till utbrändhet t.ex. handledning, socialt stöd och arbetstillfredsställelse, men också faktorer som inte associerades till utbrändhet t.ex. ålder och civilstånd. Utifrån analysen framkom vissa faktorer som kunde öka risken t.ex. oro, stress och minskad stresstålighet, och vissa som kunde minska risken för utbrändhet t.ex. job influence och en lång erfarenhet på avdelningen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Dinnetz, Camilla
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Professional burnout, nursing care
language
Swedish
id
2525658
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525658,
  abstract     = {{Sjuksköterskor är en yrkesgrupp som i hög grad riskerar att drabbas av utbrändhet. Denna litteraturstudie har som syfte att undersökaom det finns faktorer som påverkar utbrändhet hos sjuksköterskor, och i såfall vilka. Tio vetenskapliga artiklar som behandlade ämnet söktes via databaser. En analys av dessa artiklar gjordes för att identifiera faktorer. Ett flertal faktorer framkom som var associerade till utbrändhet t.ex. handledning, socialt stöd och arbetstillfredsställelse, men också faktorer som inte associerades till utbrändhet t.ex. ålder och civilstånd. Utifrån analysen framkom vissa faktorer som kunde öka risken t.ex. oro, stress och minskad stresstålighet, och vissa som kunde minska risken för utbrändhet t.ex. job influence och en lång erfarenhet på avdelningen.}},
  author       = {{Dinnetz, Camilla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Faktorer relaterade till utbrändhet hos sjuksköterskor}},
  year         = {{1999}},
}