Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Beröring i omvårdnad av äldre

Fäldt, Emma (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Sjuksköterskor berör dagligen patienter i omvårdnad. Vårt svenska samhälle har blivit mångkulturellt med många olika kulturer representerade bland såväl sjuksköterskor som patienter. En mängd olika värderingar om beröring och intima gränser blandas. Syftet med studien var att genomföra en jämförande studie beträffande sjuksköterskors beröringsbeteende i äldrevård samt deras förhållningssätt gentemot fysik beröring i omvårdnad. Jämförelsen utgick från förhållanden på sjukhem i Sverige och i Spanien. Metoden med kvalitativ ansats bestod av intervjuer och observation. Resultatet uppvisade en del skillnader beträffande både beröringsbeteende och förhållningssätt. Detta framträdde vid jämförelse av länderna men även sjuksköterskorna emellan... (More)
Sjuksköterskor berör dagligen patienter i omvårdnad. Vårt svenska samhälle har blivit mångkulturellt med många olika kulturer representerade bland såväl sjuksköterskor som patienter. En mängd olika värderingar om beröring och intima gränser blandas. Syftet med studien var att genomföra en jämförande studie beträffande sjuksköterskors beröringsbeteende i äldrevård samt deras förhållningssätt gentemot fysik beröring i omvårdnad. Jämförelsen utgick från förhållanden på sjukhem i Sverige och i Spanien. Metoden med kvalitativ ansats bestod av intervjuer och observation. Resultatet uppvisade en del skillnader beträffande både beröringsbeteende och förhållningssätt. Detta framträdde vid jämförelse av länderna men även sjuksköterskorna emellan oberoende av nationalitet. De tydligaste skillnaderna som framkom mellan länderna var sjuksköterskornas uppfattning av hur faktorer som t.ex. stress, närstående och humör påverkade deras beröring gentemot patienterna samt var någonstans på kroppen beröring gavs. Många likheter uppmärksammades dock och gemensamt var att sjuksköterskorna ansåg att beröring mestadels var en positiv och viktig del i omvårdnad av äldre. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Fäldt, Emma
supervisor
organization
alternative title
En kulturell jämförelse.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
beröring, beröringsbeteende, förhållningssätt, kultur, omvårdnad, sjuksköterskor, äldre
language
Swedish
id
2525675
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525675,
  abstract     = {{Sjuksköterskor berör dagligen patienter i omvårdnad. Vårt svenska samhälle har blivit mångkulturellt med många olika kulturer representerade bland såväl sjuksköterskor som patienter. En mängd olika värderingar om beröring och intima gränser blandas. Syftet med studien var att genomföra en jämförande studie beträffande sjuksköterskors beröringsbeteende i äldrevård samt deras förhållningssätt gentemot fysik beröring i omvårdnad. Jämförelsen utgick från förhållanden på sjukhem i Sverige och i Spanien. Metoden med kvalitativ ansats bestod av intervjuer och observation. Resultatet uppvisade en del skillnader beträffande både beröringsbeteende och förhållningssätt. Detta framträdde vid jämförelse av länderna men även sjuksköterskorna emellan oberoende av nationalitet. De tydligaste skillnaderna som framkom mellan länderna var sjuksköterskornas uppfattning av hur faktorer som t.ex. stress, närstående och humör påverkade deras beröring gentemot patienterna  samt var någonstans på kroppen beröring gavs. Många likheter uppmärksammades dock och gemensamt var att sjuksköterskorna ansåg att beröring mestadels var en positiv och viktig del i omvårdnad av äldre.}},
  author       = {{Fäldt, Emma}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Beröring i omvårdnad av äldre}},
  year         = {{1999}},
}