Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vad innebär empati för sjuksköterskan inom somatisk omvårdnad ?

Lindberg Mohlin, Annette (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Betydelsen av att vårdpersonal har empatisk förmåga och begreppet empati återkommer ständigt i hälso- och sjukvårdssammanhang. Begreppet empati är komplext beträffande definition samt vilka faktorer som är av betydelse för begreppet. Litteraturstudiens syfte var att ur ett sjuksköterskeperspektiv söka innebörden av den empatiska processen inom somatisk omvårdnad samt belysa de faktorer som ter sig betydelsefulla. Sjuksköterskans empati framträdde som en djup känsla av att förstå vad patienten upplevde. Betydelsefulla faktorer för empati processen var sjuksköterskans förmåga att förmedla empati på ett för patienten märkbart sätt. Olika personligheter och bristande erfarenhet var andra viktiga faktorer. Hinder för den empatiska processen... (More)
Betydelsen av att vårdpersonal har empatisk förmåga och begreppet empati återkommer ständigt i hälso- och sjukvårdssammanhang. Begreppet empati är komplext beträffande definition samt vilka faktorer som är av betydelse för begreppet. Litteraturstudiens syfte var att ur ett sjuksköterskeperspektiv söka innebörden av den empatiska processen inom somatisk omvårdnad samt belysa de faktorer som ter sig betydelsefulla. Sjuksköterskans empati framträdde som en djup känsla av att förstå vad patienten upplevde. Betydelsefulla faktorer för empati processen var sjuksköterskans förmåga att förmedla empati på ett för patienten märkbart sätt. Olika personligheter och bristande erfarenhet var andra viktiga faktorer. Hinder för den empatiska processen kunde utgöras av att sjuksköterskans och patientens värderingar kolliderade. Stress, tidsbrist, och hög arbetsbelastning kunde utgöra andra hinder. Träning av den empatiska förmågan visade ge varierande resultat. För att uppnå goda och bestående resultat av träningsprogram för empatisk förmåga visades det vara en förutsättning att det redan innan fanns en grundläggande empatisk förståelse hos personen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindberg Mohlin, Annette
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
empati, förmåga, somatisk omvårdnad
language
Swedish
id
2525692
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525692,
  abstract     = {{Betydelsen av att vårdpersonal har empatisk förmåga och begreppet empati återkommer ständigt i hälso- och sjukvårdssammanhang. Begreppet empati är komplext beträffande definition samt vilka faktorer som är av betydelse för begreppet. Litteraturstudiens syfte var att ur ett sjuksköterskeperspektiv söka innebörden av den empatiska processen inom somatisk omvårdnad samt belysa de faktorer som ter sig betydelsefulla. Sjuksköterskans empati framträdde som en djup känsla av att förstå vad patienten upplevde. Betydelsefulla faktorer för empati processen var sjuksköterskans förmåga att förmedla empati på ett för patienten märkbart sätt. Olika personligheter och bristande erfarenhet var andra viktiga faktorer. Hinder för den empatiska processen kunde utgöras av att sjuksköterskans och patientens värderingar kolliderade. Stress, tidsbrist, och hög arbetsbelastning kunde utgöra andra hinder. Träning av den empatiska förmågan visade ge varierande resultat. För att uppnå goda och bestående resultat av träningsprogram för empatisk förmåga visades det vara en förutsättning att det redan innan fanns en grundläggande empatisk förståelse hos personen.}},
  author       = {{Lindberg Mohlin, Annette}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vad innebär empati för sjuksköterskan inom somatisk omvårdnad ?}},
  year         = {{1999}},
}