Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Aseptiska rutiner vid skötsel av tryckmätare hos patienter med subarachnoidalblödning

Andersson, Per and Andersson, Peter (1999)
Department of Health Sciences
Abstract
Genom kontinuerlig provtagning av patienter med subarachnoidalblödning (SAB) med inneliggande tryckmätare (TM) på NIVA i Lund, så har det framkommit att incidensen av meningit har ökat det senaste året. Under 1997 hade 25% av det totala antalet SAB patienter (44) insjuknat i bakteriell meningit. Orsaken till den höga procentsatsen är okänd. I denna studie som är gjord under 1998 utvärderas aseptiska rutiner i samband med omläggning av TM. Då detta kan rikta uppmärksamheten på eventuella aseptiska brister vid hantering av TM och för att minska incidensen av infektioner. Studien kan ses som en kvalitetssäkring för hur omläggningar av TM skall genomföras och medverka till utveckling av gemensamma rutiner för avdelningen. Metoden var ... (More)
Genom kontinuerlig provtagning av patienter med subarachnoidalblödning (SAB) med inneliggande tryckmätare (TM) på NIVA i Lund, så har det framkommit att incidensen av meningit har ökat det senaste året. Under 1997 hade 25% av det totala antalet SAB patienter (44) insjuknat i bakteriell meningit. Orsaken till den höga procentsatsen är okänd. I denna studie som är gjord under 1998 utvärderas aseptiska rutiner i samband med omläggning av TM. Då detta kan rikta uppmärksamheten på eventuella aseptiska brister vid hantering av TM och för att minska incidensen av infektioner. Studien kan ses som en kvalitetssäkring för hur omläggningar av TM skall genomföras och medverka till utveckling av gemensamma rutiner för avdelningen. Metoden var kvantitativa/kvalitativa intervjuer av 22 sjuksköterskor på NIVA och en parallell observationsstudie. Detta gav en koppling mellan intervjuer och observationer.Resultatet av studien visar att det finns ett klart problem kring aseptiska regler för skötsel av TM. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Per and Andersson, Peter
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
aseptiska rutiner, meningit, omläggning, subarachnoidalblödning, tryckmätare
language
Swedish
id
2525715
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525715,
  abstract     = {{Genom kontinuerlig provtagning av patienter med subarachnoidalblödning (SAB) med inneliggande tryckmätare (TM) på NIVA i Lund, så har det framkommit att incidensen av meningit har ökat det senaste året. Under 1997 hade 25% av det totala antalet SAB patienter (44) insjuknat i bakteriell meningit. Orsaken till den höga procentsatsen är okänd. I denna studie som är gjord under 1998 utvärderas aseptiska rutiner i samband med omläggning av TM. Då detta kan rikta uppmärksamheten på eventuella aseptiska brister vid hantering av TM och för att minska incidensen av infektioner. Studien kan ses som en kvalitetssäkring för hur omläggningar av TM skall genomföras och medverka till utveckling av gemensamma rutiner för avdelningen. Metoden var  kvantitativa/kvalitativa intervjuer av 22 sjuksköterskor på NIVA och en parallell observationsstudie. Detta gav en koppling mellan intervjuer och observationer.Resultatet av studien visar att det finns ett klart problem kring aseptiska regler för skötsel av TM.}},
  author       = {{Andersson, Per and Andersson, Peter}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Aseptiska rutiner vid skötsel av tryckmätare hos patienter med subarachnoidalblödning}},
  year         = {{1999}},
}