Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Diabetessjuksköterskans arbete med typ 2 diabetiker

Thuvesson, Petra (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Diabetes mellitus är en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige och upptar en stor del av sjukvårdskostnaderna. Åtgärder som kan hindra eller mildra diabetesförloppet är därför av intresse. Diabetessjuksköterskan har beskrivits som huvudperson i diabetesvården. Studiens syfte var att få en uppfattning om diabetessjuksköterskans arbete med Typ 2 diabetiker. Undersökningen hade en kvalitativ ansats och baserades på intervjuer med fem diabetessjuksköterskor inom primärvården. Vid analys av intervjuerna framkom tre huvudkategorier: Att arbeta med diabetiker, Information och Stöd, samt Framtids-perspektiv. Samverkan mellan läkare och sjuksköterska, sjuksköterskor emellan, samt mellan primärvård och sjukhus uppfattades som bristfälligt.... (More)
Diabetes mellitus är en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige och upptar en stor del av sjukvårdskostnaderna. Åtgärder som kan hindra eller mildra diabetesförloppet är därför av intresse. Diabetessjuksköterskan har beskrivits som huvudperson i diabetesvården. Studiens syfte var att få en uppfattning om diabetessjuksköterskans arbete med Typ 2 diabetiker. Undersökningen hade en kvalitativ ansats och baserades på intervjuer med fem diabetessjuksköterskor inom primärvården. Vid analys av intervjuerna framkom tre huvudkategorier: Att arbeta med diabetiker, Information och Stöd, samt Framtids-perspektiv. Samverkan mellan läkare och sjuksköterska, sjuksköterskor emellan, samt mellan primärvård och sjukhus uppfattades som bristfälligt. Sjuksköterskorna arbetade både utifrån diabetesutbildning och egen erfarenhet. Resurserna beskrevs av många som otillräckliga. Att informera och stödja patienterna var en av diabetessjuksköterskans huvuduppgifter. Genom informationen skulle sjuksköterskan försöka få patienten till att ändra sin livsstil. Vid rådgivning var kost det centrala. Inför framtiden uppgav sjuksköterskorna både förhoppningar och oro. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Thuvesson, Petra
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
diabetessjuksköterska, framtidsperspektiv, information, primärvård, stöd, typ 2 diabetes
language
Swedish
id
2525775
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525775,
  abstract     = {{Diabetes mellitus är en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige och upptar en stor del av sjukvårdskostnaderna. Åtgärder som kan hindra eller mildra diabetesförloppet är därför av intresse. Diabetessjuksköterskan har beskrivits som huvudperson i diabetesvården. Studiens syfte var att få en uppfattning om diabetessjuksköterskans arbete med Typ 2 diabetiker. Undersökningen hade en kvalitativ ansats och baserades på intervjuer med fem diabetessjuksköterskor inom primärvården. Vid analys av intervjuerna framkom tre huvudkategorier: Att arbeta med diabetiker, Information och Stöd, samt Framtids-perspektiv. Samverkan mellan läkare och sjuksköterska, sjuksköterskor emellan, samt mellan primärvård och sjukhus uppfattades som bristfälligt. Sjuksköterskorna arbetade både utifrån diabetesutbildning och egen erfarenhet. Resurserna beskrevs av många som otillräckliga. Att informera och stödja patienterna var en av diabetessjuksköterskans huvuduppgifter. Genom informationen skulle sjuksköterskan försöka få patienten till att ändra sin livsstil. Vid rådgivning var kost det centrala. Inför framtiden uppgav sjuksköterskorna både förhoppningar och oro.}},
  author       = {{Thuvesson, Petra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Diabetessjuksköterskans arbete med typ 2 diabetiker}},
  year         = {{2000}},
}