Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskan som informatör och kunskapsförmedlare gentemot närstående

Ljungberg, Helen and Skornicka Persson, Kerstin (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Vårdtiderna har inom somatisk korttidssjukvård förkortats under de senaste åren och en konsekvens har blivit att närstående får ta större del av och i hemmet bedriva den omvårdnad som påbörjats på sjukhuset. Syftet med föreliggande studie var att belysa hur sjuksköterskan upplevde sin roll som informatör och kunskapsförmedlare gentemot närstående. Tio erfarna sjuksköterskor inom somatisk kortidssjukvård intervjuades. I resultatet framkom teman som visade att sjuksköterskorna upplevde sig som generell informatör, omvårdnadsinformatör och medicinsk informatör. Sjuksköterskorna upplevde inte att deras kunskaper i omvårdnad efterfrågades eller förmedlades till närstående utan detta görs omedvetet intuitivt. Dessutom framkom hur... (More)
Vårdtiderna har inom somatisk korttidssjukvård förkortats under de senaste åren och en konsekvens har blivit att närstående får ta större del av och i hemmet bedriva den omvårdnad som påbörjats på sjukhuset. Syftet med föreliggande studie var att belysa hur sjuksköterskan upplevde sin roll som informatör och kunskapsförmedlare gentemot närstående. Tio erfarna sjuksköterskor inom somatisk kortidssjukvård intervjuades. I resultatet framkom teman som visade att sjuksköterskorna upplevde sig som generell informatör, omvårdnadsinformatör och medicinsk informatör. Sjuksköterskorna upplevde inte att deras kunskaper i omvårdnad efterfrågades eller förmedlades till närstående utan detta görs omedvetet intuitivt. Dessutom framkom hur sjuksköterskorna upplevd relationen till närstående och hur de såg på närstående som resurs i omvårdnadsarbetet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ljungberg, Helen and Skornicka Persson, Kerstin
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kunskapsförmedlare, närstående, omvårdnad, sjuksköterska
language
Swedish
id
2525779
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525779,
  abstract     = {{Vårdtiderna har inom somatisk korttidssjukvård förkortats under de senaste åren och en konsekvens har blivit att närstående får ta större del av och i hemmet bedriva den omvårdnad som påbörjats på sjukhuset. Syftet med föreliggande studie var att belysa hur sjuksköterskan upplevde sin roll som informatör och kunskapsförmedlare gentemot närstående. Tio erfarna sjuksköterskor inom somatisk kortidssjukvård intervjuades. I resultatet framkom teman som visade att sjuksköterskorna upplevde sig som generell informatör, omvårdnadsinformatör och medicinsk informatör. Sjuksköterskorna upplevde inte att deras kunskaper i omvårdnad efterfrågades eller förmedlades till närstående utan detta görs omedvetet intuitivt. Dessutom framkom hur sjuksköterskorna upplevd relationen till närstående och hur de såg på närstående som resurs i omvårdnadsarbetet.}},
  author       = {{Ljungberg, Helen and Skornicka Persson, Kerstin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskan som informatör och kunskapsförmedlare gentemot närstående}},
  year         = {{2000}},
}