Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patienters uppfattning om pre-och intraoperativ information

Persson, Pia (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med föreliggande studie var att undersöka vilken pre-och intraoperativ information patienter som genomgår uretäroscopioperation faktiskt får, deras uppfattning om informationen och hur denna skulle kunna förbättras. Sju patienter som genomgått uretäroscopi med laserlithotripsi i ryggbedövning deltog i semistrukturerade intervjuer. I analysen framträdde huvudkategorierna; preoperativ information, intraoperativ information, upplevelser av informationen och behov av förbättrad information. Resultatet visade att patienterna kände både tillfredsställelse och otillfredsställelse med den information som gavs. En del av de intervjuade tyckte att informationen skulle kunna förbättras genom dels skriftlig information preoperativt och dels med... (More)
Syftet med föreliggande studie var att undersöka vilken pre-och intraoperativ information patienter som genomgår uretäroscopioperation faktiskt får, deras uppfattning om informationen och hur denna skulle kunna förbättras. Sju patienter som genomgått uretäroscopi med laserlithotripsi i ryggbedövning deltog i semistrukturerade intervjuer. I analysen framträdde huvudkategorierna; preoperativ information, intraoperativ information, upplevelser av informationen och behov av förbättrad information. Resultatet visade att patienterna kände både tillfredsställelse och otillfredsställelse med den information som gavs. En del av de intervjuade tyckte att informationen skulle kunna förbättras genom dels skriftlig information preoperativt och dels med muntlig information av läkaren på vårdavdelningen före operationen. Besök av sjuksköterska från operationsavdelningen skulle också kunna förbättra informationen och närhetskänslan. Slutsatsen blev att det preoperativa besöket av läkaren har stor betydelse för patienterna och att den pre-och intraoperativa informationen kan förbättras. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Persson, Pia
supervisor
organization
alternative title
Postoperativa intervjuer av sju patienter med uretärsten.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
information, perioperativ omvårdnad, patienters uppfattning
language
Swedish
id
2525802
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525802,
  abstract     = {{Syftet med föreliggande studie var att undersöka vilken pre-och intraoperativ information patienter som genomgår uretäroscopioperation faktiskt får, deras uppfattning om informationen och hur denna skulle kunna förbättras. Sju patienter som genomgått uretäroscopi med laserlithotripsi i ryggbedövning deltog i semistrukturerade intervjuer. I analysen framträdde huvudkategorierna; preoperativ information, intraoperativ information, upplevelser av informationen och behov av förbättrad information. Resultatet visade att patienterna kände både tillfredsställelse och otillfredsställelse med den information som gavs. En del av de intervjuade tyckte att informationen skulle kunna förbättras genom dels skriftlig information preoperativt och dels med muntlig information av läkaren på vårdavdelningen före operationen. Besök av sjuksköterska från operationsavdelningen skulle också kunna förbättra informationen och närhetskänslan. Slutsatsen blev att det preoperativa besöket av läkaren har stor betydelse för patienterna och att den pre-och intraoperativa informationen kan förbättras.}},
  author       = {{Persson, Pia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patienters uppfattning om pre-och intraoperativ information}},
  year         = {{2000}},
}