Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Salutogent perspektiv

Falkestav, Ulla (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Hälsa är omvårdnadens kärna. Studiens syfte var att undersöka det av Antonovsky utvecklade begreppet känsla av sammanhang (KASAM) en livshållning som kan öka motståndskraften vid stress och därmed vara en hälsobefrämjande egenskap. Därutöver undersöka i vilken grad ensamhetskänslor, inre kontroll och framtidstro förekommer. Elva ungdomar med myelomeningocele på två av Sveriges fyra riksgymnasieskolor för rörelsehindrade svarade på frågeformulären KASAM, Loneliness-scale, Locus of control och Ladder of life. Jämfört med tidigare studier visade denna studie att medelvärdet för KASAM var lägre än icke funktionshindrades medelvärden. Medianen var på samma nivå som kliniska gruppers medelvärden. Majoriteten 72% av ungdomarna kände inte mer... (More)
Hälsa är omvårdnadens kärna. Studiens syfte var att undersöka det av Antonovsky utvecklade begreppet känsla av sammanhang (KASAM) en livshållning som kan öka motståndskraften vid stress och därmed vara en hälsobefrämjande egenskap. Därutöver undersöka i vilken grad ensamhetskänslor, inre kontroll och framtidstro förekommer. Elva ungdomar med myelomeningocele på två av Sveriges fyra riksgymnasieskolor för rörelsehindrade svarade på frågeformulären KASAM, Loneliness-scale, Locus of control och Ladder of life. Jämfört med tidigare studier visade denna studie att medelvärdet för KASAM var lägre än icke funktionshindrades medelvärden. Medianen var på samma nivå som kliniska gruppers medelvärden. Majoriteten 72% av ungdomarna kände inte mer ensamhetskänslor än icke funktionshindrade utan upplevde likartad tillfredställelse med den sociala situationen. Medelvärdet för Locus of control som mäter den inre kontrollen var lägre men inte jämförbart då tidigare studier gjorts på vuxna. Medelvärden för Ladder of life var något lägre än studier på icke funktionshindrade. Signifikant samband fanns mellan KASAM och Ladder of life. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Falkestav, Ulla
supervisor
organization
alternative title
En studie av KASAM, ensamhet, inre kontroll och framtidstro hos ungdomar med myelomeningocele.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
ensamhet, framtidstro, funktionshinder, hälsa, känsla av sammanhang, myelomeningsocele, salutogen, ungdomar
language
Swedish
id
2525806
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525806,
  abstract     = {{Hälsa är omvårdnadens kärna. Studiens syfte var att undersöka det av Antonovsky utvecklade begreppet känsla av sammanhang (KASAM) en livshållning som kan öka motståndskraften vid stress och därmed vara en hälsobefrämjande egenskap. Därutöver undersöka i vilken grad ensamhetskänslor, inre kontroll och framtidstro förekommer. Elva ungdomar med myelomeningocele på två av Sveriges fyra riksgymnasieskolor för rörelsehindrade svarade på frågeformulären KASAM, Loneliness-scale, Locus of control och Ladder of life. Jämfört med tidigare studier   visade denna studie att medelvärdet för KASAM var lägre än icke funktionshindrades medelvärden. Medianen var på samma nivå som kliniska gruppers medelvärden. Majoriteten 72% av ungdomarna kände inte mer ensamhetskänslor än icke funktionshindrade utan upplevde likartad tillfredställelse med den sociala situationen. Medelvärdet för Locus of control som mäter den inre kontrollen var lägre  men inte jämförbart då tidigare studier gjorts på vuxna. Medelvärden för Ladder of life var något lägre än studier på icke funktionshindrade. Signifikant samband fanns mellan KASAM och Ladder of life.}},
  author       = {{Falkestav, Ulla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Salutogent perspektiv}},
  year         = {{2000}},
}