Sjuksköterskors och läkares uppfattningar om nutrition i samband med hjärtkirurgi
(2000)Department of Health Sciences
- Abstract
- Hjärt- och kärlsjukdomar hör till de stora hälsoproblemen i Sverige. Nutrition har tidigare påvisats ha betydelse som prevention och för utfall av kirurgisk behandling. Syftet med denna studie var att undersöka vilka uppfattningar sjuksköterskor och läkare på thoraxkirurgiska vårdavdelningar har om nutrition i samband med hjärtkirurgi inkluderande deras syn på ansvarsområden och dokumentation. Vid analys med inspiration av fenomenografi framträdde fem beskrivningskategorier av uppfattningar om nutrition i samband med hjärtkirurgi. Uppfattningarna visar att detta är ett brett och komplext område. Beträffande ansvarsvarsområden och dokumentation uppfattades läkare som formellt ansvariga för bedömning, ordination och utvärdering,... (More)
- Hjärt- och kärlsjukdomar hör till de stora hälsoproblemen i Sverige. Nutrition har tidigare påvisats ha betydelse som prevention och för utfall av kirurgisk behandling. Syftet med denna studie var att undersöka vilka uppfattningar sjuksköterskor och läkare på thoraxkirurgiska vårdavdelningar har om nutrition i samband med hjärtkirurgi inkluderande deras syn på ansvarsområden och dokumentation. Vid analys med inspiration av fenomenografi framträdde fem beskrivningskategorier av uppfattningar om nutrition i samband med hjärtkirurgi. Uppfattningarna visar att detta är ett brett och komplext område. Beträffande ansvarsvarsområden och dokumentation uppfattades läkare som formellt ansvariga för bedömning, ordination och utvärdering, sjuksköterskor för genomförande av nutritionsordination. I praktisk verksamhet uppfattas sjuksköterskor vara mest aktiva vad det gäller utförande och dokumentation i samtliga led. Uppfattningar som framträtt kan ligga till grund för framtida utvecklings- och kvalitetssäkringsarbeten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/2525814
- author
- Gunnarsson, Ulla
- supervisor
- organization
- alternative title
- Ansvarsområden och dokumentation.
- year
- 2000
- type
- M2 - Bachelor Degree
- subject
- keywords
- nutrition, hjärtkirurgi, uppfattningar, ansvarsområde, dokumentation, sjuksköterska, läkare
- language
- Swedish
- id
- 2525814
- date added to LUP
- 2012-05-04 14:25:30
- date last changed
- 2015-12-14 13:21:12
@misc{2525814, abstract = {{Hjärt- och kärlsjukdomar hör till de stora hälsoproblemen i Sverige. Nutrition har tidigare påvisats ha betydelse som prevention och för utfall av kirurgisk behandling. Syftet med denna studie var att undersöka vilka uppfattningar sjuksköterskor och läkare på thoraxkirurgiska vårdavdelningar har om nutrition i samband med hjärtkirurgi inkluderande deras syn på ansvarsområden och dokumentation. Vid analys med inspiration av fenomenografi framträdde fem beskrivningskategorier av uppfattningar om nutrition i samband med hjärtkirurgi. Uppfattningarna visar att detta är ett brett och komplext område. Beträffande ansvarsvarsområden och dokumentation uppfattades läkare som formellt ansvariga för bedömning, ordination och utvärdering, sjuksköterskor för genomförande av nutritionsordination. I praktisk verksamhet uppfattas sjuksköterskor vara mest aktiva vad det gäller utförande och dokumentation i samtliga led. Uppfattningar som framträtt kan ligga till grund för framtida utvecklings- och kvalitetssäkringsarbeten.}}, author = {{Gunnarsson, Ulla}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Sjuksköterskors och läkares uppfattningar om nutrition i samband med hjärtkirurgi}}, year = {{2000}}, }