Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Syskon på sjukhus

Alenius, Sandra (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
När barn drabbas av en svår sjukdom förändras utrymmet för de olika familjemedlemmarna. Detta kan resultera i att syskonen till de sjuka barnen känner sig utanför och bortglömda. Syftet med studien var att undersöka personalens upplevelse av syskons reaktioner när en bror eller syster är svårt sjuk, beskriva hur personalen uppfattar syskons närvaro i omvårdnaden och hur syskons behov tillgodoses. Studien baserades på fem intervjuer i form av samtal med två barnsjuksköterskor, två barnsköterskor och en lekterapeut. Intervjuerna utgick från en frågeguide. Resultatet redovisades i kategorierna syskons reaktioner, med fyra underliggande teman, syskonens närvaro och tillgodoseende av syskonens behov, med två respektive tre underliggande teman.... (More)
När barn drabbas av en svår sjukdom förändras utrymmet för de olika familjemedlemmarna. Detta kan resultera i att syskonen till de sjuka barnen känner sig utanför och bortglömda. Syftet med studien var att undersöka personalens upplevelse av syskons reaktioner när en bror eller syster är svårt sjuk, beskriva hur personalen uppfattar syskons närvaro i omvårdnaden och hur syskons behov tillgodoses. Studien baserades på fem intervjuer i form av samtal med två barnsjuksköterskor, två barnsköterskor och en lekterapeut. Intervjuerna utgick från en frågeguide. Resultatet redovisades i kategorierna syskons reaktioner, med fyra underliggande teman, syskonens närvaro och tillgodoseende av syskonens behov, med två respektive tre underliggande teman. Det framkom att personalen är uppmärksam på syskons reaktioner, att de ser positivt på syskonsnärvaro och försöker tillgodose sykons behov. Att generalisera från denna studies resultat är inte möjligt då informanterna är få, men intressant är att resultatet överrensstämmer med andra studier. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Alenius, Sandra
supervisor
organization
alternative title
Vårdpersonalens uppfattningar och erfarenheter.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
syskon, svårt sjuka barn, psykosociala faktorer, behov, omvårdnad
language
Swedish
id
2525836
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525836,
  abstract     = {{När barn drabbas av en svår sjukdom förändras utrymmet för de olika familjemedlemmarna. Detta kan resultera i att syskonen till de sjuka barnen känner sig utanför och bortglömda. Syftet med studien var att undersöka personalens upplevelse av syskons reaktioner när en bror eller syster är svårt sjuk, beskriva hur personalen uppfattar syskons närvaro i omvårdnaden och hur syskons behov tillgodoses. Studien baserades på fem intervjuer i form av samtal med två barnsjuksköterskor, två barnsköterskor och en lekterapeut. Intervjuerna utgick från en frågeguide. Resultatet redovisades i kategorierna syskons reaktioner, med fyra underliggande teman, syskonens närvaro och tillgodoseende av syskonens behov, med två respektive tre underliggande teman. Det framkom att personalen är uppmärksam på syskons reaktioner, att de ser positivt på syskonsnärvaro och försöker tillgodose sykons behov. Att generalisera från denna studies resultat är inte möjligt då informanterna är få, men intressant är att resultatet överrensstämmer med andra studier.}},
  author       = {{Alenius, Sandra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Syskon på sjukhus}},
  year         = {{2000}},
}