Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Måltidssituationen för dementa på sjukhem

Mattsson, Boel and Otthén, Malin (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
År 1997 hade närmare 100 000 personer i Sverige någon demenssjukdom, vissa av dem bodde på sjuk-hem. Olika studier visade att sjukhemspatienter kunde vara under-närda av olika anledningar. Syftet med denna observations-studie var att för-söka utveckla ett in-strument för frekvensmätning av förutbestämda företeel-ser i måltids-situationer för dementa sjukhemspatien-ter, samt att med hjälp av instrumentet undersöka i vilken omfattning avvärjning och avbrott i matningen förekom. Även vilken tid måltiden tog och om det förekom någon form av kommunikation mellan personal och patient skulle observeras. Studien genomfördes på två sjukhem och omfattade 24 observationer av totalt sju patienter. Resultatet visade bl a att måltiderna i genomsnitt tog... (More)
År 1997 hade närmare 100 000 personer i Sverige någon demenssjukdom, vissa av dem bodde på sjuk-hem. Olika studier visade att sjukhemspatienter kunde vara under-närda av olika anledningar. Syftet med denna observations-studie var att för-söka utveckla ett in-strument för frekvensmätning av förutbestämda företeel-ser i måltids-situationer för dementa sjukhemspatien-ter, samt att med hjälp av instrumentet undersöka i vilken omfattning avvärjning och avbrott i matningen förekom. Även vilken tid måltiden tog och om det förekom någon form av kommunikation mellan personal och patient skulle observeras. Studien genomfördes på två sjukhem och omfattade 24 observationer av totalt sju patienter. Resultatet visade bl a att måltiderna i genomsnitt tog 27 minuter och matning av patienter avbröts i genomsnitt fem gånger. Slutsatsen var att det gick att mäta de förutbe-stämda företeelserna, men det krävs utökade studier inom området. Fler observationer skulle kanske påvisa statistiska samband mellan observerade företeelser. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Mattsson, Boel and Otthén, Malin
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
demens, matning, nutrition, sjukhem, äthjälp, äldre, måltidsmiljö
language
Swedish
id
2525865
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525865,
  abstract     = {{År 1997 hade närmare 100 000 personer i Sverige någon demenssjukdom, vissa av dem bodde på sjuk-hem. Olika studier visade att sjukhemspatienter kunde vara under-närda av olika anledningar. Syftet med denna observations-studie var att för-söka utveckla ett in-strument för frekvensmätning av förutbestämda företeel-ser i måltids-situationer för dementa sjukhemspatien-ter, samt att med hjälp av instrumentet undersöka i vilken omfattning avvärjning och avbrott i matningen förekom. Även vilken tid måltiden tog och om det förekom någon form av kommunikation mellan personal och patient skulle observeras. Studien genomfördes på två sjukhem och omfattade 24 observationer av totalt sju patienter. Resultatet visade bl a att måltiderna i genomsnitt tog 27 minuter och matning av patienter avbröts i genomsnitt fem gånger. Slutsatsen var att det gick att mäta de förutbe-stämda företeelserna, men det krävs utökade studier inom området. Fler observationer skulle kanske påvisa statistiska samband mellan observerade företeelser.}},
  author       = {{Mattsson, Boel and Otthén, Malin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Måltidssituationen för dementa på sjukhem}},
  year         = {{2000}},
}