Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Livskvalitet vid alzheimers sjukdom i ett tidigt skede

Tapolcanji, Kornelia (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Problemområde: Många studier kring Alzheimers sjukdom fokuserar på hur vi kan underlätta för anhöriga som vårdar patienterna i hemmet. För att skapa en omvårdnad som känns meningsfull för patienterna, måste vi veta hur det är att leva med sjukdomen utifrån deras perspektiv. Syfte: Undersökte patienters livskvalitet i ett tidigt skede av Alzheimers sjukdom för att se hur de upplevde sin sjukdom, vilka copingstrategier som användes och vilken hjälp som erbjöds för att öka livskvaliteten. Metod: Litteraturstudie av äldre människor med Alzheimers sjukdom. Resultat: Patienterna upplevde osäkerhet kring sjukdomen och hanterade denna genom att förneka den. Omvårdnaden som erbjöds syftade till att behålla patienterna så länge som möjligt i hemmet.... (More)
Problemområde: Många studier kring Alzheimers sjukdom fokuserar på hur vi kan underlätta för anhöriga som vårdar patienterna i hemmet. För att skapa en omvårdnad som känns meningsfull för patienterna, måste vi veta hur det är att leva med sjukdomen utifrån deras perspektiv. Syfte: Undersökte patienters livskvalitet i ett tidigt skede av Alzheimers sjukdom för att se hur de upplevde sin sjukdom, vilka copingstrategier som användes och vilken hjälp som erbjöds för att öka livskvaliteten. Metod: Litteraturstudie av äldre människor med Alzheimers sjukdom. Resultat: Patienterna upplevde osäkerhet kring sjukdomen och hanterade denna genom att förneka den. Omvårdnaden som erbjöds syftade till att behålla patienterna så länge som möjligt i hemmet. Slutsats: Det behövs mer forskning kring patienters subjektiva upplevelse av sjukdomen för att skapa en vård som kan öka livskvaliteten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Tapolcanji, Kornelia
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Alzheimers sjukdom, coping, förnekande, livskvalitet, omvårdnad, osäkerhet
language
Swedish
id
2525971
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2525971,
  abstract     = {{Problemområde: Många studier kring Alzheimers sjukdom fokuserar på hur vi kan underlätta för anhöriga som vårdar patienterna i hemmet. För att skapa en omvårdnad som känns meningsfull för patienterna, måste vi veta hur det är att leva med sjukdomen utifrån deras perspektiv. Syfte: Undersökte patienters livskvalitet i ett tidigt skede av Alzheimers sjukdom för att se hur de upplevde sin sjukdom, vilka copingstrategier som användes och vilken hjälp som erbjöds för att öka livskvaliteten. Metod: Litteraturstudie av äldre människor med Alzheimers sjukdom. Resultat: Patienterna upplevde osäkerhet kring sjukdomen och hanterade denna genom att förneka den. Omvårdnaden som erbjöds syftade till att behålla patienterna så länge som möjligt i hemmet. Slutsats: Det behövs mer forskning kring patienters subjektiva upplevelse av sjukdomen för att skapa en vård som kan öka livskvaliteten.}},
  author       = {{Tapolcanji, Kornelia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Livskvalitet vid alzheimers sjukdom i ett tidigt skede}},
  year         = {{2000}},
}