Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskeyrkets utveckling från underordning till självständighet

Göransson, Anne and Klarin, Cecilia (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
För sjuksköterskeyrkets professionalisering och vägen mot självständighet krävs det en vetenskaplig omvårdnads baserad kunskapsbas. Genom att utveckla omvårdnad till en egen disciplin där man bedriver forskning, kan sjuksköterskan öka sitt kompetensområde. Syftet med studien var att belysa sjuksköterskerollens utveckling från underordning till självständighet. Föreliggande studie är en litteraturstudie. Metoden bestod av granskning av engelsk och svensk vetenskaplig litteratur. I resultatet framkom tre olika teman.: genusskillnader bakom yrkesvalet och förväntningar på sjuksköterskerollen, sjuksköterske och läkar relationen och sjuksköterskeprofessionens och omvårdnadsforskningens framväxt. Studien visade att sjuksköterskor i ett... (More)
För sjuksköterskeyrkets professionalisering och vägen mot självständighet krävs det en vetenskaplig omvårdnads baserad kunskapsbas. Genom att utveckla omvårdnad till en egen disciplin där man bedriver forskning, kan sjuksköterskan öka sitt kompetensområde. Syftet med studien var att belysa sjuksköterskerollens utveckling från underordning till självständighet. Föreliggande studie är en litteraturstudie. Metoden bestod av granskning av engelsk och svensk vetenskaplig litteratur. I resultatet framkom tre olika teman.: genusskillnader bakom yrkesvalet och förväntningar på sjuksköterskerollen, sjuksköterske och läkar relationen och sjuksköterskeprofessionens och omvårdnadsforskningens framväxt. Studien visade att sjuksköterskor i ett historiskt perspektiv varit en kvinno- dominerad och underordnad yrkesgrupp inom sjukvårdens organisation. Genom att utveckla omvårdnad till en egen disciplin där man bedriver forskning, kan sjuksköterskan öka sitt kompetensområde och sin status. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Göransson, Anne and Klarin, Cecilia
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
sjuksköterskeprofession , omvårdnadsforskning, sjuksköterskans yrkeshistoria, genusskillnad
language
Swedish
id
2526005
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526005,
  abstract     = {{För sjuksköterskeyrkets professionalisering och vägen mot självständighet krävs det en vetenskaplig omvårdnads baserad kunskapsbas. Genom att utveckla omvårdnad till en egen disciplin där man bedriver forskning, kan sjuksköterskan öka sitt kompetensområde. Syftet med studien var att belysa sjuksköterskerollens utveckling från underordning till självständighet. Föreliggande studie är en litteraturstudie.  Metoden bestod av granskning av engelsk och svensk vetenskaplig litteratur. I resultatet framkom tre olika teman.: genusskillnader bakom yrkesvalet och förväntningar på sjuksköterskerollen, sjuksköterske och läkar relationen och sjuksköterskeprofessionens och omvårdnadsforskningens framväxt. Studien visade att sjuksköterskor i ett historiskt perspektiv varit en kvinno- dominerad och underordnad yrkesgrupp inom sjukvårdens organisation. Genom att utveckla omvårdnad till en egen disciplin där man bedriver forskning, kan sjuksköterskan öka sitt kompetensområde och sin status.}},
  author       = {{Göransson, Anne and Klarin, Cecilia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskeyrkets utveckling från underordning till självständighet}},
  year         = {{2000}},
}