Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Posttraumatiskt stressyndrom

Davidsson, Therése (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med denna litteraturstudien var att belysa vad en person som upplevt en flygplanskatastrof har gått igenom. Studien fokuserade dels några olika reaktioner hos den drabbade som vårdpersonal måste vara uppmärksam på för att tidigt ha möjlighet att ge adekvat vård, dels faktorer som kunde påverka utveckling och identifiering av posttraumatiskt stressyndrom efter en sådan händelse. Metoden bestod av granskning och analys av 10 vetenskapliga artiklar publicerade efter 1980. I resultatet framgick det att de drabbade reagerade på katastrofen med bl a sömnsvårigheter, mardrömmar, irritation, depression, rädsla, social tillbakadragenhet och somatiska symtom. För de som var yngre och hade sett skadade eller döda, var risken större att... (More)
Syftet med denna litteraturstudien var att belysa vad en person som upplevt en flygplanskatastrof har gått igenom. Studien fokuserade dels några olika reaktioner hos den drabbade som vårdpersonal måste vara uppmärksam på för att tidigt ha möjlighet att ge adekvat vård, dels faktorer som kunde påverka utveckling och identifiering av posttraumatiskt stressyndrom efter en sådan händelse. Metoden bestod av granskning och analys av 10 vetenskapliga artiklar publicerade efter 1980. I resultatet framgick det att de drabbade reagerade på katastrofen med bl a sömnsvårigheter, mardrömmar, irritation, depression, rädsla, social tillbakadragenhet och somatiska symtom. För de som var yngre och hade sett skadade eller döda, var risken större att utveckla posttraumatiskt stressyndrom. Även utbildning, miljö, kön, socialt stöd mm diskuterades som faktorer som kunde förutsäga syndromet. Resultatet beträffande ålder och kön som predisponerande faktorer för posttraumatiskt stressyndrom, varierade frekvent i de olika studierna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Davidsson, Therése
supervisor
organization
alternative title
Klinisk bild och predisponerande faktorer.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
posttraumatiskt stressyndrom, flygplanskatastrof, trauma, klinisk bild, predisponerande faktorer
language
Swedish
id
2526036
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526036,
  abstract     = {{Syftet med denna litteraturstudien var att belysa vad en person som upplevt en flygplanskatastrof har gått igenom. Studien fokuserade dels några olika reaktioner hos den drabbade som vårdpersonal måste vara uppmärksam på för att tidigt ha möjlighet att ge adekvat vård, dels faktorer som kunde påverka utveckling och identifiering av posttraumatiskt stressyndrom efter en sådan händelse. Metoden bestod av granskning och analys av 10 vetenskapliga artiklar publicerade efter 1980. I resultatet framgick det att de drabbade reagerade på katastrofen med bl a sömnsvårigheter, mardrömmar, irritation, depression, rädsla, social tillbakadragenhet och somatiska symtom. För de som var yngre och hade sett skadade eller döda, var risken större att utveckla posttraumatiskt stressyndrom. Även utbildning, miljö, kön, socialt stöd mm diskuterades som faktorer som kunde förutsäga syndromet. Resultatet beträffande ålder och kön som predisponerande faktorer för posttraumatiskt stressyndrom, varierade frekvent i de olika studierna.}},
  author       = {{Davidsson, Therése}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Posttraumatiskt stressyndrom}},
  year         = {{2000}},
}