Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors uppfattning om vårdkvalitet under sin graviditet

Höglund, Eva (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Patienttillfredsställelse studerades som en indikator på vårdkvalitet. Syftet var att mäta kvinnornas uppfattning om vårdkvaliteten under graviditeten angående tillfredsställelse, information, delaktighet, i planering av vård och omvårdnad, familjens delaktighet och att sedan jämföra resultaten meden identisk studie utförd 4 år tidigare, samt att beskriva kvinnornas spontana uppfattning om vad som saknades i omvårdnaden. METOD: en enkätundersökning i en randomiserad grupp kvinnor förlösta 1994 samt en annan grupp kvinnor förlösta 1998. RESULTAT/SLUTSATS: Totalt var 95 % av kvinnnorna tillfredsställda med sin vård och omvårdnad. Ingen signifikant skillnad kunde ses mellan de två grupperna 1994 och 1998. En tendens till något bättre... (More)
Patienttillfredsställelse studerades som en indikator på vårdkvalitet. Syftet var att mäta kvinnornas uppfattning om vårdkvaliteten under graviditeten angående tillfredsställelse, information, delaktighet, i planering av vård och omvårdnad, familjens delaktighet och att sedan jämföra resultaten meden identisk studie utförd 4 år tidigare, samt att beskriva kvinnornas spontana uppfattning om vad som saknades i omvårdnaden. METOD: en enkätundersökning i en randomiserad grupp kvinnor förlösta 1994 samt en annan grupp kvinnor förlösta 1998. RESULTAT/SLUTSATS: Totalt var 95 % av kvinnnorna tillfredsställda med sin vård och omvårdnad. Ingen signifikant skillnad kunde ses mellan de två grupperna 1994 och 1998. En tendens till något bättre tillfredsställelse för 1998 kunde dock ses, liksom att kvinnorna kände sig mindre lugna för fostrets hälsa än för sin egen hälsa liksom att graden av upplevd delaktighet visade ett lägre medianvärde för 1998 (79.0) jämfört med 1994(90.0).Vad kvinnorna har saknat har i en kvantitativ innehållssanalys grupperats i följande kategorier: information, kompetens, kontinuitet, samtal och bemötande. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Höglund, Eva
supervisor
organization
alternative title
En jämförelsestudie av två mättillfällen; år 1994 och 1998.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
patienttillfredsställelse, kvalitet, omvårdnad, graviditet
language
Swedish
id
2526060
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526060,
  abstract     = {{Patienttillfredsställelse studerades som en indikator på vårdkvalitet. Syftet var att mäta kvinnornas uppfattning om vårdkvaliteten under graviditeten angående tillfredsställelse, information, delaktighet, i planering av vård och omvårdnad, familjens delaktighet och att sedan jämföra resultaten meden identisk studie utförd 4 år tidigare, samt att beskriva kvinnornas spontana uppfattning om vad som saknades i omvårdnaden. METOD: en enkätundersökning i en randomiserad grupp kvinnor förlösta 1994 samt en annan grupp kvinnor förlösta 1998. RESULTAT/SLUTSATS: Totalt var 95 % av kvinnnorna tillfredsställda med sin vård och omvårdnad. Ingen signifikant skillnad kunde ses mellan de två grupperna 1994 och 1998. En tendens till något bättre tillfredsställelse för 1998 kunde dock ses, liksom att kvinnorna kände sig mindre lugna för fostrets hälsa än för sin egen hälsa liksom att graden av upplevd delaktighet visade ett lägre medianvärde för 1998 (79.0) jämfört med 1994(90.0).Vad kvinnorna har saknat har i en kvantitativ innehållssanalys grupperats i följande kategorier: information, kompetens, kontinuitet, samtal och bemötande.}},
  author       = {{Höglund, Eva}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors uppfattning om vårdkvalitet under sin graviditet}},
  year         = {{2000}},
}