Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Musikens betydelse för födointag och beteende hos dementa patienter

Bergh, Belinda and Björkqvist, Stefan (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Demenssjukdom är ett av de mest handikappande tillståndet som drabbar äldre. År 1997 var cirka 100 000 personer i Sverige drabbade av sjukdomen. Patienter som lider av demens löper en stor risk att bli malnutrierade. Syftet med denna studie var att observera hur dementa patienters födointag och beteende påverkades av musik. Metoden utgjordes av en strukturerad direktobservation och som instrument användes ett observationsschema. Undersökningsgruppen bestod av 14 patienter som observerades i samband med måltid, en gång utan musik och en gång med musik. Musiken som spelades var lugn och behaglig. Resultatet visade att musik hade en positiv inverkan på dementa patienters födointag och beteende. Patienterna satt längre tid vid bordet. Mängden... (More)
Demenssjukdom är ett av de mest handikappande tillståndet som drabbar äldre. År 1997 var cirka 100 000 personer i Sverige drabbade av sjukdomen. Patienter som lider av demens löper en stor risk att bli malnutrierade. Syftet med denna studie var att observera hur dementa patienters födointag och beteende påverkades av musik. Metoden utgjordes av en strukturerad direktobservation och som instrument användes ett observationsschema. Undersökningsgruppen bestod av 14 patienter som observerades i samband med måltid, en gång utan musik och en gång med musik. Musiken som spelades var lugn och behaglig. Resultatet visade att musik hade en positiv inverkan på dementa patienters födointag och beteende. Patienterna satt längre tid vid bordet. Mängden mat som åts var oförändrat. Största skillnaden sågs i interaktionen mellan patient och vårdare. De tre patienter som talade oavbrutet blev lugnare och talade mindre och de tre som inte talade alls började konversera med medpatienter och personal. Musik hade en positiv inverkan på dementa patienter och önskvärt vore om detta kunde uppmärksammas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bergh, Belinda and Björkqvist, Stefan
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
beteende, dementa, födointag, musik, måltidssituation, omvårdnad, patienter, personal
language
Swedish
id
2526064
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526064,
  abstract     = {{Demenssjukdom är ett av de mest handikappande tillståndet som drabbar äldre. År 1997 var cirka 100 000 personer i Sverige drabbade av sjukdomen. Patienter som lider av demens löper en stor risk att bli malnutrierade. Syftet med denna studie var att observera hur dementa patienters födointag och beteende påverkades av musik. Metoden utgjordes av en strukturerad direktobservation och som instrument användes ett observationsschema. Undersökningsgruppen bestod av 14 patienter som observerades i samband med måltid, en gång utan musik och en gång med musik. Musiken som spelades var lugn och behaglig. Resultatet visade att musik hade en positiv inverkan på dementa patienters födointag och beteende. Patienterna satt längre tid vid bordet. Mängden mat som åts var oförändrat. Största skillnaden sågs i interaktionen mellan patient och vårdare. De tre patienter som talade oavbrutet blev lugnare och talade mindre och de tre som inte talade alls började konversera med medpatienter och personal. Musik hade en positiv inverkan på dementa patienter och önskvärt vore om detta kunde uppmärksammas.}},
  author       = {{Bergh, Belinda and Björkqvist, Stefan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Musikens betydelse för födointag och beteende hos dementa patienter}},
  year         = {{2000}},
}