Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Psykiska reaktioner och coping i samband med hjärtinfarkt

Hardfors, Ann-Sophie and Melkersson, Magnus (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
I Sverige drabbas ungefär 35 000 personer årligen av hjärtinfarkt. Förutom fysiska problem uppstår i vissa fall psykiska reaktioner. Syftet med föreliggande litteraturstudie omfattande 18 vetenskapliga artiklar var att belysa psykiska reaktioner hos hjärtinfarktpatienter och hur de bemästras. Resultatet påvisade att de vanligast förekommande psykiska reaktionerna var depression, ångest, oro, rädsla och svårighet att i ord uttrycka känslor. Patienterna använde sig av såväl känslo- och problemfokuserade copingstrategier som socialt och emotionellt stöd från familj och anhöriga. Optimism, konfrontation av problemet samt stöd från sjuksköterskor var också vanligt förekommande strategier. Författarna diskuterar vikten av att som sjuksköterska... (More)
I Sverige drabbas ungefär 35 000 personer årligen av hjärtinfarkt. Förutom fysiska problem uppstår i vissa fall psykiska reaktioner. Syftet med föreliggande litteraturstudie omfattande 18 vetenskapliga artiklar var att belysa psykiska reaktioner hos hjärtinfarktpatienter och hur de bemästras. Resultatet påvisade att de vanligast förekommande psykiska reaktionerna var depression, ångest, oro, rädsla och svårighet att i ord uttrycka känslor. Patienterna använde sig av såväl känslo- och problemfokuserade copingstrategier som socialt och emotionellt stöd från familj och anhöriga. Optimism, konfrontation av problemet samt stöd från sjuksköterskor var också vanligt förekommande strategier. Författarna diskuterar vikten av att som sjuksköterska kunna identifiera psykiska reaktioner för att ha möjligheten att stödja patienten i sin bemästring och därmed ge en god omvårdnad. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hardfors, Ann-Sophie and Melkersson, Magnus
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
hjärtinfarkt, psykiska reaktioner, coping
language
Swedish
id
2526079
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526079,
  abstract     = {{I Sverige drabbas ungefär 35 000 personer årligen av hjärtinfarkt. Förutom fysiska problem uppstår i vissa fall psykiska reaktioner. Syftet med föreliggande litteraturstudie omfattande 18 vetenskapliga artiklar var att belysa psykiska reaktioner hos hjärtinfarktpatienter och hur de bemästras. Resultatet påvisade att de vanligast förekommande psykiska reaktionerna var depression, ångest, oro, rädsla och svårighet att i ord uttrycka känslor. Patienterna använde sig av såväl känslo- och problemfokuserade copingstrategier som socialt och emotionellt stöd från familj och anhöriga. Optimism, konfrontation av problemet samt stöd från sjuksköterskor var också vanligt förekommande strategier. Författarna diskuterar vikten av att som sjuksköterska kunna identifiera psykiska reaktioner för att ha möjligheten att stödja patienten i sin bemästring och därmed ge en god omvårdnad.}},
  author       = {{Hardfors, Ann-Sophie and Melkersson, Magnus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Psykiska reaktioner och coping i samband med hjärtinfarkt}},
  year         = {{2000}},
}