Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Palliativ omvårdnad ur ett psykosocialt perspektiv

Lindahl, Josefin and Moritz, Sophie (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
De flesta sjuksköterskor stöter någon gång på patienter som befinner sig i livets slutskede. Syftet med litteraturstudien var att kartlägga hur emotionell palliativ omvårdnad framställs i vetenskaplig litteratur, ur ett socialt och psykologiskt perspektiv. Metoden var en litteraturgranskning av 16 vetenskapliga artiklar, som sorterades och sammanställdes efter relevans för ämnet. Resultatet visade att information, kommunikation samt ett bra bemötande främjade patientens och de anhörigas välbefinnande. Slutsatsen som drogs var den att sjuksköterskan skall känna empati, vara stödjande, ge tydlig information och vara lyhörd för patientens outtalade frågor och behov, samt låta patienten och de anhöriga bli delaktiga i vården. Hemmet och hospis... (More)
De flesta sjuksköterskor stöter någon gång på patienter som befinner sig i livets slutskede. Syftet med litteraturstudien var att kartlägga hur emotionell palliativ omvårdnad framställs i vetenskaplig litteratur, ur ett socialt och psykologiskt perspektiv. Metoden var en litteraturgranskning av 16 vetenskapliga artiklar, som sorterades och sammanställdes efter relevans för ämnet. Resultatet visade att information, kommunikation samt ett bra bemötande främjade patientens och de anhörigas välbefinnande. Slutsatsen som drogs var den att sjuksköterskan skall känna empati, vara stödjande, ge tydlig information och vara lyhörd för patientens outtalade frågor och behov, samt låta patienten och de anhöriga bli delaktiga i vården. Hemmet och hospis var de miljöer som var bäst lämpade för att främja patientens och de anhörigas psykiska hälsa och sjuksköterskor som valt att inrikta sig på palliativ omvårdnad gav generellt sett den bästa omvårdnaden. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindahl, Josefin and Moritz, Sophie
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
palliativ omvårdnad, emotionell
language
Swedish
id
2526089
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526089,
  abstract     = {{De flesta sjuksköterskor stöter någon gång på patienter som befinner sig i livets slutskede. Syftet med litteraturstudien var att kartlägga hur emotionell palliativ omvårdnad framställs i vetenskaplig litteratur, ur ett socialt och psykologiskt perspektiv. Metoden var en litteraturgranskning av 16 vetenskapliga artiklar, som sorterades och sammanställdes efter relevans för ämnet. Resultatet visade att information, kommunikation samt ett bra bemötande främjade patientens och de anhörigas välbefinnande. Slutsatsen som drogs var den att sjuksköterskan skall känna empati, vara stödjande, ge tydlig information och vara lyhörd för patientens outtalade frågor och behov, samt låta patienten och de anhöriga bli delaktiga i vården. Hemmet och hospis var de miljöer som var bäst lämpade för att främja patientens och de anhörigas psykiska hälsa och sjuksköterskor som valt att inrikta sig på palliativ omvårdnad gav generellt sett den bästa omvårdnaden.}},
  author       = {{Lindahl, Josefin and Moritz, Sophie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Palliativ omvårdnad ur ett psykosocialt perspektiv}},
  year         = {{2000}},
}