Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Följsamhet till sjuksköterskans information om rökning

Jönsson, Botil and Olsson, Ylva (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Flera studier har identifierat cigarettrökning som en av riskfaktorerna till subarachnoidalblödning och det föreligger även en ökad risk att utveckla vasospasm efter sjukdomen bland rökande patienter. Syftet med studien var att undersöka vilken information om rökningens betydelse som ges till patienter med genomgången aneurysmal subarachnoidalblödning och följsamheten till denna information. En metod med kvalitativ ansats har använts. Grounded theory har varit en inspirationskälla för att utföra analysen. Fem sjuksköterskor från en neurokirurgisk avdelning, samt fem patienter som genomgått subarachnoidalblödning och som rökte före insjuknandet, intervjuades. Resultatet visade att innehållet i informationen framförallt kretsar kring risken... (More)
Flera studier har identifierat cigarettrökning som en av riskfaktorerna till subarachnoidalblödning och det föreligger även en ökad risk att utveckla vasospasm efter sjukdomen bland rökande patienter. Syftet med studien var att undersöka vilken information om rökningens betydelse som ges till patienter med genomgången aneurysmal subarachnoidalblödning och följsamheten till denna information. En metod med kvalitativ ansats har använts. Grounded theory har varit en inspirationskälla för att utföra analysen. Fem sjuksköterskor från en neurokirurgisk avdelning, samt fem patienter som genomgått subarachnoidalblödning och som rökte före insjuknandet, intervjuades. Resultatet visade att innehållet i informationen framförallt kretsar kring risken för vasospasm, enligt både sjuksköterskor och patienter. Vidare framkom från båda respondentgrupperna att informationen inte ges efter någon specifik strategi. Följsamheten till informationen visade sig innebära att patienterna minskade cigarettkonsumtionen eller slutade att röka helt i samband med insjuknandet. De som slutade att röka menade att de gjort detta utan att ha erhållit informationen om rökningens betydelse från någon sjukvårdspersonal. Önskemål om förbättringar fanns hos både sjuksköterskor och patienter, framförallt om hur informationen bör ges. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jönsson, Botil and Olsson, Ylva
supervisor
organization
alternative title
Hos patienter med genomgången subarachnoidalblödning.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
följsamhet, information, rökning, sjuksköterska subarachnoidalblödning
language
Swedish
id
2526094
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526094,
  abstract     = {{Flera studier har identifierat cigarettrökning som en av riskfaktorerna till subarachnoidalblödning och det föreligger även en ökad risk att utveckla vasospasm efter sjukdomen bland rökande patienter. Syftet med studien var att undersöka vilken information om rökningens betydelse som ges till patienter med genomgången aneurysmal subarachnoidalblödning och följsamheten till denna information. En metod med kvalitativ ansats har använts. Grounded theory har varit en inspirationskälla för att utföra analysen. Fem sjuksköterskor från en neurokirurgisk avdelning, samt fem patienter som genomgått subarachnoidalblödning och som rökte före insjuknandet, intervjuades. Resultatet visade att innehållet i informationen framförallt kretsar kring risken för vasospasm, enligt både sjuksköterskor och patienter. Vidare framkom från båda respondentgrupperna att informationen inte ges efter någon specifik strategi. Följsamheten till informationen visade sig innebära att patienterna minskade cigarettkonsumtionen eller slutade att röka helt i samband med insjuknandet. De som slutade att röka menade att de gjort detta utan att ha erhållit informationen om rökningens betydelse från någon sjukvårdspersonal. Önskemål om förbättringar fanns hos både sjuksköterskor och patienter, framförallt om hur informationen bör ges.}},
  author       = {{Jönsson, Botil and Olsson, Ylva}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Följsamhet till sjuksköterskans information om rökning}},
  year         = {{2000}},
}