Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patienters förväntningar och upplevelser på postoperativ smärta och smärtlindring

Forsberg, Charlotta (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Trots att kunskaperna om och intresset för smärta och smärtlindring har ökat de senaste åren drabbas fortfarande många patienter en inadekvat smärtlindring och många patienter förväntar sig smärta postoperativt. Syftet med denna studie var att undersöka kvinnor i olika åldrar avseende förväntningar och upplevelser av postoperativ smärta och smärtlindring samt hur stor betydelse den preoperativa informationen vad gäller smärtbehandling hade för patienterna. Datainsamlingen har skett med hjälp av en strukturerad frågeformulär i två delar, en preoperativ del där förväntningar tagits upp och en postoperativ del där upplevelserna utvärderas. Undersökningen innefattar trettio kvinnor som har genomgått benign gynokologisk dagkurigi. Av deltagarna... (More)
Trots att kunskaperna om och intresset för smärta och smärtlindring har ökat de senaste åren drabbas fortfarande många patienter en inadekvat smärtlindring och många patienter förväntar sig smärta postoperativt. Syftet med denna studie var att undersöka kvinnor i olika åldrar avseende förväntningar och upplevelser av postoperativ smärta och smärtlindring samt hur stor betydelse den preoperativa informationen vad gäller smärtbehandling hade för patienterna. Datainsamlingen har skett med hjälp av en strukturerad frågeformulär i två delar, en preoperativ del där förväntningar tagits upp och en postoperativ del där upplevelserna utvärderas. Undersökningen innefattar trettio kvinnor som har genomgått benign gynokologisk dagkurigi. Av deltagarna förväntade sig 16 kvinnor smärta och 18 kvinnor upplevde smärta. Av alla trettio kvinnorna tyckte 26 att den preoperativa informationen avseende smärtlindring hade varit tillräcklig och 19 kvinnor ansåg att informationen hade varit av mycket stor betydelse. Förväntningarna på smärta kan möjligtvis bero på tidigare smärterfarenheter och den preoperativa informationen bör innehålla beskrivning av det postoperativa händelseförloppet och om smärta och smärtlindring. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Forsberg, Charlotta
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
förväntningar, upplevelse, postoperativ smärta, smärtlindring, preoperativ information
language
Swedish
id
2526104
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526104,
  abstract     = {{Trots att kunskaperna om och intresset för smärta och smärtlindring har ökat de senaste åren drabbas fortfarande många patienter en inadekvat smärtlindring och många patienter förväntar sig smärta postoperativt. Syftet med denna studie var att undersöka kvinnor i olika åldrar avseende förväntningar och upplevelser av postoperativ smärta och smärtlindring samt hur stor betydelse den preoperativa informationen vad gäller smärtbehandling hade för patienterna. Datainsamlingen har skett med hjälp av en strukturerad frågeformulär i två delar, en preoperativ del där förväntningar tagits upp och en postoperativ del där upplevelserna utvärderas. Undersökningen innefattar trettio kvinnor som har genomgått benign gynokologisk dagkurigi. Av deltagarna förväntade sig 16 kvinnor smärta och 18 kvinnor upplevde smärta. Av alla trettio kvinnorna tyckte 26 att den preoperativa informationen avseende smärtlindring hade varit tillräcklig och 19 kvinnor ansåg att informationen hade varit av mycket stor betydelse. Förväntningarna på smärta kan möjligtvis bero på tidigare smärterfarenheter och den preoperativa informationen bör innehålla beskrivning av det postoperativa händelseförloppet och om smärta och smärtlindring.}},
  author       = {{Forsberg, Charlotta}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patienters förväntningar och upplevelser på postoperativ smärta och smärtlindring}},
  year         = {{2000}},
}