Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Föräldrars upplevelser när barnet fått diagnos på hemofili

Nilsson, Cecilia and Stenberg, Hanna (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
När föräldrar får reda på att deras barn lider av en svår sjukdom upplever de sorg och besvikelse. Föräldrarna behöver smälta och bearbeta informationen för att succesivt komma till insikt om sitt barns sjukdom. Sjuksköterskans uppgift är att vara rådgivare/handledare till patienter och anhöriga.Syftet med studien var att beskriva föräldrars upplevelser den första tiden efter att deras barn fått diagnos på hemofili A. Fakta insamlades genom intervjuer med sju föräldrar till barn med hemofili A. resultatet visade vikten av ett bra bemötande från sjukvården. Ett bra bemötande lade grunden för hur föräldrar tog till sig informationen som gavs, hur känslor bearbetades och hur de upplevde det stöd och den hjälp som erbjöds. Inställningen till... (More)
När föräldrar får reda på att deras barn lider av en svår sjukdom upplever de sorg och besvikelse. Föräldrarna behöver smälta och bearbeta informationen för att succesivt komma till insikt om sitt barns sjukdom. Sjuksköterskans uppgift är att vara rådgivare/handledare till patienter och anhöriga.Syftet med studien var att beskriva föräldrars upplevelser den första tiden efter att deras barn fått diagnos på hemofili A. Fakta insamlades genom intervjuer med sju föräldrar till barn med hemofili A. resultatet visade vikten av ett bra bemötande från sjukvården. Ett bra bemötande lade grunden för hur föräldrar tog till sig informationen som gavs, hur känslor bearbetades och hur de upplevde det stöd och den hjälp som erbjöds. Inställningen till specialistvården visade sig vara mycket positiv. Reaktionerna vid diagnopsbesked skilde sig beroende på om föräldrarna var medvetna om att risken för sjukdomen fanns eller uppkom genom spontanmutation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Cecilia and Stenberg, Hanna
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Föräldrar, barn, livslång sjukdom, upplevelser, information, bemötande, hemofili A.
language
Swedish
id
2526123
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526123,
  abstract     = {{När föräldrar får reda på att deras barn lider av en svår sjukdom upplever de sorg och besvikelse. Föräldrarna behöver smälta och bearbeta informationen för att succesivt komma till insikt om sitt barns sjukdom. Sjuksköterskans uppgift är att vara rådgivare/handledare till patienter och anhöriga.Syftet med studien var att beskriva föräldrars upplevelser den första tiden efter att deras barn fått diagnos på hemofili A. Fakta insamlades genom intervjuer med sju föräldrar till barn  med hemofili A. resultatet visade vikten av ett bra bemötande från sjukvården. Ett bra bemötande lade grunden för hur föräldrar tog till sig informationen som gavs, hur känslor bearbetades och hur de upplevde det stöd och den hjälp som erbjöds.  Inställningen till specialistvården visade sig vara mycket positiv. Reaktionerna vid diagnopsbesked skilde sig beroende på om föräldrarna var medvetna om att risken för sjukdomen fanns eller uppkom genom spontanmutation.}},
  author       = {{Nilsson, Cecilia and Stenberg, Hanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Föräldrars upplevelser när barnet fått diagnos på hemofili}},
  year         = {{2000}},
}