Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors attityder till hiv-positiva och aids-sjuka patienter

Elmér, Tove and Lundberg, Ulrika (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Sjuksköterskors attityder till HIV-positiva och AIDS-sjuka patienter kan vara ett problem i vården, och det är av stor vikt hur dessa patienter bemöts. Syftet med den här studien var att undersöka hur sjuksköterskor bemötte dessa patienter med avseende på attityder. Det skickades ut 160 enkäter till sjuksköterskor på infektionskliniker i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Lund. Svar erhölls från 45 personer. Resultatet visade att dessa sjuksköterskors attityder är övervägande positiva. Det som spelade störst roll var antalet HIV-positiva/AIDS-sjuka patienter de vårdade per år. De som arbetat med flest patienter per år hade mest positiva attityder. De som hade längst arbetserfarenhet hade mest negativa attityder. Faktorer som påverkade... (More)
Sjuksköterskors attityder till HIV-positiva och AIDS-sjuka patienter kan vara ett problem i vården, och det är av stor vikt hur dessa patienter bemöts. Syftet med den här studien var att undersöka hur sjuksköterskor bemötte dessa patienter med avseende på attityder. Det skickades ut 160 enkäter till sjuksköterskor på infektionskliniker i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Lund. Svar erhölls från 45 personer. Resultatet visade att dessa sjuksköterskors attityder är övervägande positiva. Det som spelade störst roll var antalet HIV-positiva/AIDS-sjuka patienter de vårdade per år. De som arbetat med flest patienter per år hade mest positiva attityder. De som hade längst arbetserfarenhet hade mest negativa attityder. Faktorer som påverkade sjuksköterskornas attityder var hur patienten förvärvat sin smitta. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Elmér, Tove and Lundberg, Ulrika
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
aids, hiv, attityd, omvårdnad, erfarenhet, livsstil
language
Swedish
id
2526147
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526147,
  abstract     = {{Sjuksköterskors attityder till HIV-positiva och AIDS-sjuka patienter kan vara ett problem i vården, och det är av stor vikt hur dessa patienter bemöts. Syftet med den här studien var att undersöka hur sjuksköterskor bemötte dessa patienter med avseende på attityder. Det skickades ut 160 enkäter till sjuksköterskor på infektionskliniker i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Lund. Svar erhölls från 45 personer. Resultatet visade att dessa sjuksköterskors attityder är övervägande positiva. Det som spelade störst roll var antalet HIV-positiva/AIDS-sjuka patienter de vårdade per år. De som arbetat med flest patienter per år hade mest positiva attityder. De som hade längst arbetserfarenhet hade mest negativa attityder. Faktorer som påverkade sjuksköterskornas attityder var hur patienten förvärvat sin smitta.}},
  author       = {{Elmér, Tove and Lundberg, Ulrika}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors attityder till hiv-positiva och aids-sjuka patienter}},
  year         = {{2000}},
}