Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kulturella faktorers inverkan på postpartum depression

Gindahl, Pernilla and Deliu Sjöstrand, Gunilla (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Litteraturstudien gjordes för att underlätta för sjuksköterskan i den transkulturella omvårdnaden av kvinnor drabbade av postpartum depression (PPD). Undersökningen fokuserade på kulturella likheter/olikheter vad gäller uttryck och förekomst av PPD, samt möjligheten att använda Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) i andra kulturer. Sjutton ventenskapliga artiklar granskades för att svara mot syftet. Resultatet visade på att kulturellt socialt stöd postpartum minskade frekvensen av PPD. Arabmuslimska invandrarkvinnor i avsaknad av traditionellt familjestöd, kände sig ensamma och isolerade och var i större utsträckning drabbade av PPD. Förekomsten av PPD, med mätning av EPDS varierade beroende på kulturella faktorer och användande av... (More)
Litteraturstudien gjordes för att underlätta för sjuksköterskan i den transkulturella omvårdnaden av kvinnor drabbade av postpartum depression (PPD). Undersökningen fokuserade på kulturella likheter/olikheter vad gäller uttryck och förekomst av PPD, samt möjligheten att använda Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) i andra kulturer. Sjutton ventenskapliga artiklar granskades för att svara mot syftet. Resultatet visade på att kulturellt socialt stöd postpartum minskade frekvensen av PPD. Arabmuslimska invandrarkvinnor i avsaknad av traditionellt familjestöd, kände sig ensamma och isolerade och var i större utsträckning drabbade av PPD. Förekomsten av PPD, med mätning av EPDS varierade beroende på kulturella faktorer och användande av olika gränsvärden och tidpunkter för mätning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gindahl, Pernilla and Deliu Sjöstrand, Gunilla
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
postpartum depression, postnatal depression, transkulturell omvårdnad,EPDS
language
Swedish
id
2526152
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526152,
  abstract     = {{Litteraturstudien gjordes för att underlätta för sjuksköterskan i den transkulturella omvårdnaden av kvinnor drabbade av postpartum depression (PPD). Undersökningen fokuserade på kulturella likheter/olikheter vad gäller uttryck och förekomst av PPD, samt möjligheten att använda Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) i andra kulturer. Sjutton ventenskapliga artiklar granskades för att svara mot syftet. Resultatet visade på att kulturellt socialt stöd postpartum minskade frekvensen av PPD. Arabmuslimska invandrarkvinnor i avsaknad av traditionellt familjestöd, kände sig ensamma och isolerade och var i större utsträckning drabbade av PPD. Förekomsten av PPD, med mätning av EPDS varierade beroende på kulturella faktorer och användande av olika gränsvärden och tidpunkter för mätning.}},
  author       = {{Gindahl, Pernilla and Deliu Sjöstrand, Gunilla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kulturella faktorers inverkan på postpartum depression}},
  year         = {{2000}},
}