Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Livsförändringsprocesser vid fibromyalgisyndrom

Bernard, Eric (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Fibromyalgi är ett kroniskt muskelsyndrom av okänd etiologi med bl a. muskelvärk, sömnsvårigheter och trötthet som drabbar framför allt kvinnor. Syftet med studien var att belysa hur fibromyalgi påverkar livet samt undersöka olika åtgärder som kan vidtagas för att underlätta livssituationen för den drabbade. Studien är en litteraturstudie. Resultatet av denna studie visade att de mest påtagliga livsförändringsprocesserna i samband med fibromyalgi är en påverkan av det sociala livet, med en utbredd smärta, ömma punkter, en påtaglig trötthet, sömnsvårigheter och att de åtgärder som kan underlätta situationen för fibromyalgi patienter är multidisciplinära åtgärder; patientundervisning i coping strategier och stresshantering; smärtskola... (More)
Fibromyalgi är ett kroniskt muskelsyndrom av okänd etiologi med bl a. muskelvärk, sömnsvårigheter och trötthet som drabbar framför allt kvinnor. Syftet med studien var att belysa hur fibromyalgi påverkar livet samt undersöka olika åtgärder som kan vidtagas för att underlätta livssituationen för den drabbade. Studien är en litteraturstudie. Resultatet av denna studie visade att de mest påtagliga livsförändringsprocesserna i samband med fibromyalgi är en påverkan av det sociala livet, med en utbredd smärta, ömma punkter, en påtaglig trötthet, sömnsvårigheter och att de åtgärder som kan underlätta situationen för fibromyalgi patienter är multidisciplinära åtgärder; patientundervisning i coping strategier och stresshantering; smärtskola self-efficacy program; medicinsk terapi, komplementära behandlings-metoder; smärtlindring; muskelträning samt sömnförbättrande åtgärder. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bernard, Eric
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
fibromyalgia, chronic pain, quality of life
language
Swedish
id
2526157
date added to LUP
2012-05-04 14:25:30
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526157,
  abstract     = {{Fibromyalgi är ett kroniskt muskelsyndrom av okänd etiologi med bl a. muskelvärk, sömnsvårigheter och trötthet som drabbar framför allt kvinnor. Syftet med studien var att belysa hur fibromyalgi påverkar livet samt undersöka olika åtgärder som kan vidtagas för att underlätta livssituationen för den drabbade. Studien är en  litteraturstudie. Resultatet av denna studie visade att de mest påtagliga livsförändringsprocesserna i samband med fibromyalgi är en påverkan av det sociala livet, med en utbredd smärta, ömma punkter, en påtaglig trötthet, sömnsvårigheter och att de åtgärder som kan underlätta situationen för fibromyalgi patienter är multidisciplinära åtgärder; patientundervisning i coping strategier och stresshantering; smärtskola self-efficacy program; medicinsk terapi, komplementära behandlings-metoder; smärtlindring; muskelträning samt sömnförbättrande åtgärder.}},
  author       = {{Bernard, Eric}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Livsförändringsprocesser vid fibromyalgisyndrom}},
  year         = {{2000}},
}