Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att leva med endometrios

Thunes, Irene (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Endometrios är en gynekologisk sjukdom som drabbar kvinnor i fertil ålder. I Sverige idag finns det cirka 100 000 kvinnor som har endometrios.det gemensamma är att de har drabbats av en kronisk, svårbegriplig sjukdom som kan störa deras partnerrelation, sociala situation, fertilitet, aktivitet och livskvalitet. Syftet med studien var att spegla hur smärtan upplevdes, hur den påverkade deras liv, samt hur kvinnorna upplevde mötet med vården.Intervjuer gjordes av sex kvinnor med svår endometrios, och analyserades enligt innehållsanalysens principer. I resultatet redovisas de nio huvudkategoriersom framkom; fysisk upplevelse av smärtan, sambandet med menstruationen, psykisk upplevelse i samband med smärtan, det sociala livet, familj och... (More)
Endometrios är en gynekologisk sjukdom som drabbar kvinnor i fertil ålder. I Sverige idag finns det cirka 100 000 kvinnor som har endometrios.det gemensamma är att de har drabbats av en kronisk, svårbegriplig sjukdom som kan störa deras partnerrelation, sociala situation, fertilitet, aktivitet och livskvalitet. Syftet med studien var att spegla hur smärtan upplevdes, hur den påverkade deras liv, samt hur kvinnorna upplevde mötet med vården.Intervjuer gjordes av sex kvinnor med svår endometrios, och analyserades enligt innehållsanalysens principer. I resultatet redovisas de nio huvudkategoriersom framkom; fysisk upplevelse av smärtan, sambandet med menstruationen, psykisk upplevelse i samband med smärtan, det sociala livet, familj och samlevnad, psykisk påfrestning, inskränkning, det negativa mötet samt det positiva mötet. Det visade sig att smärtan upplevdes som oerhört svår, och att den inkräktade på kvinnans möjlighet till ett normalt, aktivt liv. Det framkom att sjukvården bristeri sin kunskap och insikt om dessa kvinnors situation, men också hur mycket det betydde att möta vårdpersonal som kunde ge ett positivt bemötande. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Thunes, Irene
supervisor
organization
alternative title
Kvinnans upplevelse av smärtan, påverkan på dagliga livet och mötet med vården.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
endometrios, upplevelse, smärta, bemötande, omvårdnad
language
Swedish
id
2526184
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526184,
  abstract     = {{Endometrios är en gynekologisk sjukdom som drabbar kvinnor i fertil ålder. I Sverige idag finns det cirka 100 000 kvinnor som har endometrios.det gemensamma är att de har drabbats av en kronisk, svårbegriplig sjukdom som kan störa deras partnerrelation, sociala situation, fertilitet, aktivitet och livskvalitet. Syftet med studien var att spegla hur smärtan upplevdes, hur den påverkade deras liv, samt hur kvinnorna upplevde mötet med vården.Intervjuer gjordes av sex kvinnor med svår endometrios, och analyserades  enligt innehållsanalysens principer. I resultatet redovisas de nio huvudkategoriersom framkom; fysisk upplevelse av smärtan, sambandet med menstruationen, psykisk upplevelse i samband med smärtan, det sociala livet, familj och samlevnad, psykisk påfrestning, inskränkning, det negativa mötet samt det positiva mötet. Det visade sig att smärtan upplevdes som oerhört svår, och att den inkräktade på kvinnans möjlighet till ett normalt, aktivt liv. Det framkom att sjukvården bristeri sin kunskap och insikt om dessa kvinnors situation, men också hur mycket det betydde att möta vårdpersonal som kunde ge ett positivt bemötande.}},
  author       = {{Thunes, Irene}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att leva med endometrios}},
  year         = {{2000}},
}