Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors upplevelser av resultatlösa invitrofertiliserings behandlingar

Sjöström, Maria (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Efter många år med infertilitetsbehandling, har flera par fortfarande inget barn. Det kan medföra ett ansträngt parförhållande, en ansträngd ekonomi samt leda till symtom på depression. Infertilitetsbehandling kan vara en slitsam process speciellt om det ej resulterar i barn. Syftet med detta arbete var att belysa kvinnors upplevelse i samband med invitrofertiliseringsbehandlingar som ej resulterat i barn samt deras uppfattingar om omhändertagandet från vårdpersonalen både före, under och efter behandlingen. Metoden var att intervjua sex kvinnor och bearbeta intervjumaterialet kvalitativt med hjälp av innehållsanalys. I resultatet redovisas åtta huvudkategorier, behov av bearbetning, tidsperspektiv, psykologiskt perspektiv, socialt... (More)
Efter många år med infertilitetsbehandling, har flera par fortfarande inget barn. Det kan medföra ett ansträngt parförhållande, en ansträngd ekonomi samt leda till symtom på depression. Infertilitetsbehandling kan vara en slitsam process speciellt om det ej resulterar i barn. Syftet med detta arbete var att belysa kvinnors upplevelse i samband med invitrofertiliseringsbehandlingar som ej resulterat i barn samt deras uppfattingar om omhändertagandet från vårdpersonalen både före, under och efter behandlingen. Metoden var att intervjua sex kvinnor och bearbeta intervjumaterialet kvalitativt med hjälp av innehållsanalys. I resultatet redovisas åtta huvudkategorier, behov av bearbetning, tidsperspektiv, psykologiskt perspektiv, socialt perspektiv, bemötande, sexualitet, insikt och etik. Kategorierna beskriver kvinnornas behov av stöd och hjälp från professionell personal både ur medicinsk synvinkel samt psykologisk för att kunna bearbeta sin sorg och besvikelse. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sjöström, Maria
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
invitrofertilisering, krisreaktion, infertilitet, bemötande
language
Swedish
id
2526196
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526196,
  abstract     = {{Efter många år med infertilitetsbehandling, har flera par fortfarande inget barn. Det kan medföra ett ansträngt parförhållande, en ansträngd ekonomi samt leda till symtom på depression. Infertilitetsbehandling kan vara en slitsam process speciellt om det ej resulterar i barn. Syftet med detta arbete var att belysa kvinnors upplevelse i samband med invitrofertiliseringsbehandlingar som ej resulterat i barn samt deras uppfattingar om omhändertagandet från vårdpersonalen både före, under och efter behandlingen. Metoden var att intervjua sex kvinnor och bearbeta intervjumaterialet kvalitativt med hjälp av innehållsanalys. I resultatet redovisas åtta huvudkategorier, behov av bearbetning, tidsperspektiv, psykologiskt perspektiv, socialt perspektiv, bemötande, sexualitet, insikt och etik. Kategorierna beskriver kvinnornas behov av stöd och hjälp från professionell personal både ur medicinsk synvinkel samt psykologisk för att kunna bearbeta sin sorg och besvikelse.}},
  author       = {{Sjöström, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors upplevelser av resultatlösa invitrofertiliserings behandlingar}},
  year         = {{2000}},
}